Flota mira Mirno more 2023. ponovno plovi hrvatskom obalom

15.09.2023

Najveći socijalno-pedagoški projekt za djecu i mlade u Europi „Flota mira Mirno more“, u organizaciji austrijske neprofitne organizacije Mirno more, a čiji je domaćin od 2013. godine Marina Kaštela, i ove godine ponovo plovi hrvatskom obalom. Sama ideja projekta vuče korijene od 1994.godine, kada je prvi put realiziran ovaj humanitarni projekt na međunarodnoj razini.
Od samog početka djelovanja, udruga Mirno more se kontinuirano svojim radom zalaže za mir, jedinstvo i solidarnost, posebice među djecom iz socijalno ugroženih skupina. Obzirom na ratne neprilike u svijetu, njihove poruke imaju još snažnije značenje.
U središtu ovog humanitarnog i jedriličarskog projekta su djeca iz dječjeg doma Maestral Split, centra Mir – Rudine, centra za nezbrinutu djecu iz Bosne i Hercegovine te djeca iz udruge Down sindrom 21 Split koja su prvi put dio Flote mira.
Mir u svijetu i društvena kohezija temelj su udruge Mirno more te kako bi barem malo olakšali teške trenutke pripadnicima zemlje pogođene užasima rata, organizatori su od prošle godine u Flotu mira uključili djecu i izbjeglice iz Ukrajine. Mirno more ove godine broji preko 800 sudionika, 200 volontera te 110 brodova.
Djeca i mladi kroz ovaj jedinstveni projekt uče se njegovati međusobno razumijevanje i toleranciju, prihvaćati različitosti a na tom putu ostvariti i raznovrsna prijateljstva.
Sudionici projekta isplovljavaju iz luka na raznim lokacijama, a u Marinu Kaštela, mjesto domaćina dolaze u utorak gdje će im poželiti dobrodošlicu organizatori projekta kao i sam kapetan Joško Berket u ime Marine Kaštela & Bav-Adria Yachting. Tijekom dva dana na kopnu u Marini Kaštela biti će organizirane razne sportske aktivnosti među kojima se posebno ističe radionica mira – „Peace Talk“. Glavna svečanost će se održati zadnji dan ispred restorana Spinnaker kada će biti održan koncert pod nazivom „Festival mira – Peace Festival“.

I ove godine nije izostala velika podrška koju nam pružaju sponzori Marina Kaštela, Bav-Adria Yachting, Hrvatske autoceste, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, ACI marine i Grad Kaštela te im ovim putem od srca zahvaljujemo.

Posada i volonteri Mirno more Marina Kaštela također zahvaljuju i svim donatorima koji su prepoznali projekt i omogućili nam organizaciju ovogodišnjeg jedrenja.