Viška regata – Marini Kaštela srebro zlatnog sjaja!

19.10.2015

Prošlog vikenda odjedrila se 71. Viška regate u organizaciji JK Labud u suradnji s JK Vis na relaciji Split – Vis – Split. U višednevnoj uzbudljivijoj regati jedrilo se u tri skupine: ORC, Open Cruising (7 grupa) i Open Racing (8 grupa). Novost ove godine je to da je organizator odvojio cruising i regatne brodove, što je izazvalo podvojena mišljenja i negodovanje sudionika regate. Od 10 kaštelanskih posada, 3 jedrilice predstavljale su JK Marina Kaštela, dok preostalih 7 kaštelanskih posada činili su članovi koji su iznajmili jedrilice u čarteru.
U petak, 16. listopada i prvoj etapi natjecanja na regatno polje prema Visu startalo je ukupno 134 jedrilice po laganom jugoistočnjaku. Po završetku prve etape posada broda “Marine Kaštela” je opravdala epitet favorita i prva prva stigla u cilj u 12:52:20 sati, druga je bila posada “Black Mystery” u 13:20:41, treća je “Eline” u 13:28:22, četvrti “Barba Branko” u 13:30:48 i peta je “Austrija One” također iz JK Marine Kaštela s vremenom prolaska kroz cilj u 13:34:54.
Druga i odlučujuća etapa 71. Viške regate održala se u nedjelju, 18. listopada po slabom jugistočnjaku što je najbolje iskoristila jedrilica “Fult Pelt” sa skiperom Antom Antunović iz JK Split koja je 28 nautičkih milja odjedrila s vremenom 13:01:55. Druga je prošla jedrilica “BaRe V ” sa skiperom Mirkom Fatovićem u 13:10:34, a trećeplasitrana je bila “Marina Kaštela” sa Joškom Berketom za kormilom koja je odjedrila u 13:11:20. Četvrti je u cilj ušao “Black Mystery” skipera Saše Kekovića iz JK Jugole Grakalić-Herceg Novi. Od ostalih kaštelanskih sudionika u drugoj etapi deveta je u cilj ušla jedrilica “Ola” (13:44:03).
Budući da se prva etapa od Splita do Visa u kojoj je trijumfirala “Marina Kaštela” bodovala kao jedna cruising, a druga etapa kao dvije regatne(od Visa do Splitskih vrata i od Splitskih vrata do Splita), “Full Pelt” je imao dva prva mjesta čime je ujedno ovogodišnji ukupni pobjednik razreda OPEN. Tako je “Marina Kaštela” osvojila pehar ukupnog pobjednika u ORC kategoriji.

Ovaj događaj predstavlja neslužbeni kraj sezone kad se na otok Vis nakratko vratio ljetni ugođaj.