Split 1700, regata za optimiste

07.05.2014

Proteklog vikenda održana je kriterijska regata za optimiste u organizaciji JK SPLIT.

Naš klub predstavljalo je osam jedriličara i jedriličarki: Ivan Vrbatović, Petar Milun, Ivan Jurić, Sunčica Bakotin, Bruno Marević, Adrian Peović, Josip Baričević i Fanny Biljak. Okupilo se 142 jedriličara.

Prvog dana puhalo je jugo jačine 5-8 čvorova. Nakon što su jedriličari podijeljeni u plavu i crvenu grupu, flota je isplovila oko 13 sati. Start je uslijedio u 15 sati. Naš Ivan V. savršeno je odjedrio prvi plov. Nakon dobrog starta zaputio se u lijevu stranu regatnog polja odakle su dolazili refuli. Uspješnim prebacivanjem desno do bove od orce dolazi na drugom mjestu. Tijekom krme sasvim se približio jedriličarki koja je u tom trenutku bila prva. Čim je krenula druga orca, preuzeo je vodstvo te ga, kontrolirajući grupu, zadržao do cilja. Odličan nastup imali su i ostali. Ivan J. ciljem je prošao 10., kao i Josip u drugoj grupi. Sunčici je pripalo 15., a Petru 16. mjesto. Nakon toga je vjetar oslabio te se išlo na kopno.

Drugog dana je padala jaka kiša te je veći dio dana bila bonaca zbog čega su organizatori odlučili kako se neće izlaziti na more. Treći dan nas je dočekala jaka bura koja je na trenutke puhala i preko 35 čvorova. Organizatori su pustili da se odjedri jedan plov, no nakon toga su optimiste poslali na kraj jer su uvjeti bili neregularni zbog prejake bure. Taj jedan plov je došlo do cilja samo 40 djece od 142, a među njima su bili Ivan V. i Petar na 15. i 16. mjestu. S ukupno dva održana plova završila je Splitova regata. Ivan je regatu završio na ukupno izvrsnom 8. mjestu, dok je Petar bio također odličan 16. Sunčica je regatu završila kao treća djevojčica do 12 godina za što je bila nagrađena.

Nažalost, regata nije valjana te se neće bodovati za kriterijsku ljestvicu Hrvatske. Da bi regata bila valjana, potrebno je odraditi minimalno 3 plova.

Već idućeg vikenda nas čeka nova regata u Splitu koju organizira JK MORNAR. Sretno svima!