Spinutova regata – Fažolka

20.05.2014

Održana je popularna Fažolka u organizaciji JK SPINUT gdje se okupilo stotinjak jedrilica od čega 61 u klasi optimist. Naš klub je predstavljalo 5 dječaka i 3 cure u klasi optimist.

Fažolka je specifična regata na kojoj je start ispred trajektne luke sa južne strane Marjana, a cilj ispred JK Spinut sa sjeverne strane Marjana. Puhalo je jugo 2-5 čvorova koje je nakon nekog vremena okrenulo na zapadnjak tako da se je gotovo cijela regata odjedrila u krmu. Veliku grešku su napravili oni koji su se na punti Marjana previše približili kopnu te upali u bonacu.

Najspretniji na ovoj regati bio je Božidar Golubić iz JK Split. U neizvjesnoj završnici u kojoj su prva 4 broda ušla u 10 m razmaka, do drugog mjesta se probio naš Bruno Marević, a treći je bio, također naš, Ivan Jurić. Osvojili smo prva mjesta u kategoriji do 12 godina, Fanny Biljak je bila 1. djevojčica do 12 godina (ukupno 9.), dok je Adrian Peović bio 1. dječak do 12 godina (ukupno 12.). Premijerne nastupe imali su Ilija Ćavar i Evita Bakotin koji su završili na 18., odnosno 20. mjestu. Pravu feštu jedrenja su pokvarili neki jedriličari koji su se pomoću nedozvoljenih radnji pokušali progurati naprijed, no za to su bili diskvalificirani.

Nakon jedrenja održana je dodjela pehara te je podijeljen fažol jedriličarima i svim prisutnim prijateljima jedrenja.