Regata Sv. Nikola za samce i dvojce

07.12.2018

Povodom obilježavanja blagdana Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca i grada Komiže na otoku Visu, od 03.-06. prosinca održala se tradicionalna regata „Sv.Nikola za samce i dvojce“ u organizaciji Jedriličarskog kluba Mornar iz Splita.

Obzirom na nepovoljne vremenske uvjete karakteristične za ovo doba godine, regata je bila zahtjevna i jedrila se punih 25 sati po kiši i laganom jugu oko 200 Nm na relaciji  Split – oko svjetionika Glavat – Palagruža – Komiža. Pobjednik regate je jedrilica „Dubrovnik“ sa kormilarima Denisom Vukasom i Ivom Kvestićem iz JK Orsan.

JK Marinu Kaštela predstavljao je poznati sportaš Ivica Kostelić na jedrilici „Ola Full of life” koji je regatu završio na 9.mjestu dok su 10.mjesto zauzeli kormilari Mladen Bralić Novak i Luka Novaković na jedrilici „My May“. Vrančić Čiril i Boris Žižić na jedrilici “Srna V” su 13. u ukupnom poretku.

Nakon  regate svi natjecatelji su sudjelovali u poznatoj procesiji povodom praznika pomoraca Sv.Nikole koja se odvijala ispred istoimene crkve u Komiži.

Inače, ova stara crkva od milja zvana Sv.Mikula ostavila je dubok trag u prošlosti otočana čiji su životi ovisili o moru i brodovima. Tako Komižani zajedno sa sudionicima ove regate i danas njeguju drevni običaj paljenja drvenog broda ispred crkve kao simboličnu žrtvu za spas svih brodova i mornara koji plove diljem svijeta. Ovaj jedinstveni obred otočane i jedriličare podsjeća na sjedinjenje duše s brodom dok plove i ovise jedan o drugome.

Foto: JK Mornar, Facebook “Sv.Nikola za samce i dvojce”