Regata Sv. Nikola za samce i dvojce

13.12.2019

Povodom obilježavanja blagdana Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca i grada Komiže na otoku Visu, od 06.-09. prosinca održala se tradicionalna regata „Sv.Nikola za samce i dvojce“ u organizaciji Jedriličarskog kluba Mornar iz Splita.

Ova izazovna utrka zbog nepredvidivih vremenskih uvjeta obzirom na doba godine, jedrila se 180 Nm na relaciji  Komiža– Palagruža – oko svjetionika Glavat – Maslinica (otok Šolta) – Split. Nakon 2 dana jedrenja, prvi je u cilj ušla nova jurilica „Go Racing“ sa posadom Kljaković Gašpić – Česić iz JK Labud.

Na kraju korigirani pobjednik regate jedrilica „Silvana“ sa posadom Prizmić-Grubelić iz JK Peliška Jedra. Treće mjesto zauzela je posada Hrvoj-Škrlj na jedrilici „Toto Travel“ iz JK Špinut.

JK Marinu Kaštela predstavljao je poznati sportaš Ivica Kostelić na svojoj jedrilici „Libera” od 6,5 m kao jedini u kategoriji samca.

 “Ovo mi je psihički bila najteža regata dosad, jer jedini sam jedrio solo. Imali smo dvije velike bonace, prvu kod Palagruže i drugu kod Glavata. Tu je bilo važno zadržati fokus, jer tu i tamo pojavilo bi se malo vjetra i to je trebalo iskoristiti, a na Glavatu mi je to bio problem, jer već sam bio umoran. Regata je inače bila vrlo zanimljiva, a bilo je i iznenađenja s vjetrom, primjerice kad je po ulasku u splitski kanal s juga okrenulo na buru. Bio sam tad pod spinakerom pa ga je trebalo skidati, ali dobro sam odjedrio taj finiš po orci. Ovo mi je bio drugi nastup na Svetom Nikoli i žao mi je jedino što sam bio jedini samac. No konkurencija je bila dobra kao i obično. Toliko mrzim ovu regatu da ću doći i dogodine!” – rekao je Ivica Kostelić koji je završio na 8. mjestu.

Prije regate svi natjecatelji sudjelovali su u poznatoj procesiji povodom praznika pomoraca Sv.Nikole koja se odvijala ispred istoimene crkve u Komiži.

Inače, ova stara crkva od milja zvana Sv.Mikula ostavila je dubok trag u prošlosti otočana čiji su životi ovisili o moru i brodovima. U crkvi je u prošlosti boravio i sam Papa koji se od nevremena na putu za Venciju morao skloniti u luku Komižu.Tako Komižani zajedno sa sudionicima ove regate i danas njeguju drevni običaj paljenja drvenog broda ispred crkve kao simboličnu žrtvu za spas svih brodova i mornara koji plove diljem svijeta. Ovaj jedinstveni obred otočane i jedriličare podsjeća na sjedinjenje duše s brodom dok plove i ovise jedan o drugome.