Naši optimisti u Crikvenici

27.03.2014

Protekli vikend održana je jaka Crikvenička regata kriterija 1.6 a kojoj se okupilo 150 brodova među kojima i deset gostiju iz Poljske. Našu ekipu su činili Ivan Vrbatović, Petar Milun, Ivan Jurić i Sunčica Bakotin.

Prvi dan je puhao lagani levanat od 4 do 8 čvorova. Prvi plov oduševila je Sunčica kada je ušla u cilj 1., no sreća nije dugo trajalo jer je nakon ulaska u cilj doznala da je prerano startala zbog čega je zaradila diskvalifikaciju. Ivan V. je smirenom vožnjom po lijevoj strani regatnog polja došao do odlične 6. pozicije. Uslijedilo je novi plov koji je prekinut 100 m prije cilja nakon što je vjetar pao ispod 4 čvora. U trenutku prekida Sunčica je bila 4., no opet nije imala sreće. To je bilo sve za taj dan.

Drugi dan je izvrsno otvorio Ivan J. Po levantu od 12 čvorova nakon odličnog starta i koncentriranog jedrenja na bovu od orce dolazi treći. U krmu je napravio malu grešku koja ga je koštala 3 mjesta te bovu od krme obilazi 6., a to mjesto je zadržao do cilja. Ivan V. je jako loše starta, ali se uspio izvući do 13. mjesta. Taj plov je digao protest na curu iz Crikvenice koja mu se nije izmakla kada je trebala te je nakon svjedočenja zaradila diskvalifikaciju. Petar je također odlično odjedrio i ciljem prošao 9. Nažalost, Sunčici je bila muka te ju je trener otpratio na kopno što je za nju bio kraj natjecanja.

Treći plov Ivan V. odlično otvara te je veći dio prve orce bio u prvih 5, no tada je vjetar okrenuo udesno 20 stupnjeva što mu je poprilično naštetilo tako da je izgubio 15 mjesta, no nije se dao, malo po malo je dogurao do 11. pozicije. Ivan J. i Petar su kiksali s 23., odnosno 27. mjestom. Konstantu dobrih rezultata Ivan V. pokazuje u četvrtom plovu kada se je tokom cijelog plova borio s najjačima, bez kompliciranja prateći svaki dric u zgusnutoj završnici osvaja 6. mjesto. Ivan J. i Petar su također mogli biti prezadovoljni 11. i 13. mjestom.

Treći dan je puhalo olujno jugo od 30 do 40 čvorova zbog čega se nije jedrilo tako da su rezultati nakon drugog dana postali i konačni. U konkurenciji 150 optimista Petar je zauzeo 36. mjesto, Ivan J. 35., a Ivan V. 12. što mu je najbolji rezultat u karijeri. Ne zaboravimo da je optimist klasa do 15 godina, a od naših četvero predstavnika nitko nije napunio 12 što nam obećava uspješnu budućnost.

Pobjedu je odnio Lovre Marfat iz jedriličarskog kluba Uskok, Zadar. Već ovog vikenda, 28.-30.3.2014. očekuje nas jaka regata u Šibeniku gdje ćemo biti zastupljeni s osam optimista.