Jaka bura na Splitovoj regati

13.03.2014

Proteklog vikenda je održana jaka regata za Optimiste i Lasere u organizaciji jedriličarskog kluba Split. Skupilo se točno 100 brodova, 94 Optimista i samo 6 Lasera.

Naš klub su predstavljali Ivan Vrbatović, Petar Milun, Ivan Jurić, Sunčica Bakotin, Bruno Marević, Eugen Vrlić, Josip Baričević i Fanny Biljak.

Održana su četiri plova, svakog dana po dva. U subotu je puhala jaka bura, a mjerenja su pokazala da se vjetar kretao brzinom od 20 pa sve do 35 čvorova što možda i nije za jedrit, no jedrilo se. Više od 50% flote je ostalo na kopnu te je mnogima jedini cilj bio doći do cilja. Naši Fanny i Josip su također ostali na kopnu.

U prvom plovu je Ivan u cilj ušao 14., no drugi plov se izvrnio u trenutku kada je bio 6. te je ciljem prošao 31. Petar je ostvario 22. i 30. mjesto. Nakon dolaska na kopno djeca su se počastila toplim obrokom kojeg je osigurao organizator. Drugog dana je bio nešto slabiji vjetar, no i dalje jak. U trećem plovu su Ivan i Petar odlično stali do pola prve orce kada su bili vodeći u grupi koja je išla desnom stranom regatnog polja, no tada je vjetar okrenuo ulijevo za 45 stupnjeva što je pomoglo jedriličarima koji su jedrili lijevom stranom regatnog polja te su loši prošli ciljem. U 4. plovu iskazao se Petar odličnim startom i borbenim jedrenjem po lijevoj strani za što je nagrađen šestim mjestom, no sveukupni rezultati nisu predobri, može se puno bolje. Petar je bio ukupno 20., Ivan 30., Ivan J. 35., Bruno 37., Sunčica 42., Eugen 44., Josip 64., Fanny 85. Istaknimo i to da je Sunčica završila na 4. mjestu u konkurenciji do 12 godina. Potpunu dominaciju po jakom vjetru su pokazale dvije cure, Karmen Perković iz JK Labud i Palma Čargo iz JK Mornar koje su regatu završile kao prva i druga. Pobjedu u Laseru je odnio Martin Petković iz Šibenika.