Arhiva 2013

31.12.2013

 

SVETI NIKOLA 2013, PULA

11.12.2013.

2013-jk-sv.nikola-2013

Održana je 22. regata svetog Nikole u Puli, najmasovnija regata u Hrvatskoj. Od 6. do 8. 12., u organizaciji jedriličarskog kluba Vega, okupilo se preko 400 jedrilica iz 10 zemalja među kojima 260 optimista.

Održano je pet plovova po ultra laganom vjetru jačine 2-5 čvorova. Optimisti su podijeljeni u plavu, crvenu i bijelu grupu te je svaka grupa imala zaseban start. Prvog dana održan je jedan plov po vjetru od 3 čvora. Organizatori su imali stalnih problema sa startom. Kako je vjetar okretao lijevo-desno, startna linija se nekoliko puta morala korigirati. Dodatan problem je bio kontra kurenat koji je jedriličare prisiljavao na preuranjene startove koji su se ponavljali po nekoliko puta u svakom plovu. Zbog laganog vjetra, regatno polje je bilo kratko, po mnogima i prekratko s obzirom da je plov trajao samo 25-30 minuta. Loš start je bilo nemoguće nadoknaditi.

Naš klub je imao četvero predstavnika, no svi su podbacili. Upravo ih je loš start mučio. U prvom plovu su neloši bili Ivan Jurić i Petar Milun prošavši ciljem 26. i 28.

Drugog dana su održana tri plova. Slovenac Rok je dominirao s tri prva mjesta. Izvrstan treći plov je odjedrio Ivan Vrbatović kada je čist startao te mirnom vožnjom po lijevoj strani regatnog polja došao do trećeg mjesta. Nažalost, to je bilo sve što je pokazao na ovoj regati. Znamo da može puno više. U četvrtom plovu je izvrsno odjedrio Ivan Jurić kada je vodio gotovo cijeli plov te u cilj ušao drugi, no na kopnu je uslijedilo razočaranje kada je saznao da je prerano startao te je zbog toga diskvalificiran. Jurić je dobro jedrio, no ukupnog plasmana u prvih 30 koštale su ga dvije diskvalifikacije.

Treći dan je protekao u polubonaci kada se na silu održao jedan plov u kojem Jurić dolazi deseti. Organizatori su bili prezadovoljni s 5 održanih plovova s obzirom da su prognoze najavljivale bonacu sva tri dana. Ivan Vrbatović je natjecanje završio na 107. mjestu, Ivan Jurić je bio 127., Petar Milun 145, a Bruno Marević 186. Pobjednik regate je Slovenac Rok Verderber s minimalna 4 negativna boda, tj., četiri prva mjesta, drugo mjesto je osvojio Marko Gačić iz Opatije s 12 bodova, a treće Alexander Ilsley iz Monaka s 14 bodova.
Klasa Laser 4.7 je također bila brojna s 57 jedrilica. Mlade laseraše je predvodila Francesca Bergamo iz Italije, druga je bila Rene Starić iz CSC-a, treći Tas Kolman iz susjedne Slovenije.

U klasi Laser Radial se okupilo 37 brodova, a poredak je sljedeći: 1.Toma Stipanovic-JK MORNAR, 2.Stefano Campanacci-Italija, 3.Eva-Maria Schimak-Austria.
Te naposljetku najsnažnija klasa Laser Standard koja je brojila samo 10 jedrilica. Najbolji je bio Mađar Balazs Tomai ispred Talijana Zena Gregorina i Slovenca Tima Podlogara.

Svake godine, sve jača i jača, regata svetog Nikole privlači sve više brodova zahvaljujući organizatorima koji se brinu za svaku sitnicu kako bi se jedriličari osjećali ugodno uživajući u jedrenju.


KUP SVETOG KRŠEVANA 2013

20.11.2013.

2013-jk-sv-krsevan

I ove godine je održana tradicionalna regata optimista u Zadru na kojoj se okupilo 76 dječaka i djevojčica iz Hrvatske, Rusije i Poljske. Sudjelovali su i naši najmlađi članovi: Petar Milun, Sunčica Bakotin, Bruno Marević i Ivan Jurić.

Prvog dana je puhala bura 15-20 čvorova. Nakon spremanja brodova, oko 12 sati smo izašli na more. U našem izlasku pratio nas je i vjetar kojeg nije bilo u jutarnjim satima da bi naposljetku bilo udara i preko 20 čvorova.

Prvi plov je puhalo 15 čvorova. Nakon dobrog starta i odrađene dobre orce po desnoj strani regatnog polja, Milun i Jurić su u mezonavu krenuli kao 12. i 13. jedriličar. Uslijedile su greške na bovi od krme i vožnja po pogrešnoj strani druge orce što ih je koštalo velikih gubitaka te u cilj ulaze 24. i 26. Sunčica je ušla 34., a Bruno 44. Drugi i treći plov je vjetar još pojačao što je pogodovalo težim jedriličarima, naši se nisu najbolje snašli, istaknimo 19. mjesto Miluna treći plov.

Drugog dana se čekalo do 13 sati ne bi li se pojavio neki vjetar, no ništa od toga. Kao što su i najavljivale prognoze cijelu nedjelju je bila bonaca. Uslijedila je dodjela pehara gdje su najviše nagrada pokupili gosti iz Poljske. Jedini koji se uspio ugurati i pokvariti dominaciju Poljaka je pobjednik regate, Josip Svilan iz Trogira. Što se tiče naših, Petar je natjecanje završio na 24. mjestu, Jurić 45., Sunčica 46., a Marević 49.

Sljedeća regata je u Puli gdje će se za sv. Nikolu okupiti preko 300 optimista iz desetak država.


OTVORENO PRVENSTVO HRVATSKE U KLASI ORC INTERNATIONAL

19.11.2013.

Posade Armana Zekana i Branka Iljadice Rape ponovno su prvaci Hrvatske u krstašima. S Otvorenim PH ujedno je zaključen ovogodišnji ORC Kup Hrvatske. Najbolja posada sezone je ekipa Branka Iljadice Rape.
 
Oko 150 jedriličara i jedriličarki okupilo se od petka do nedjelje, 8. do 10. studenog u Marini Kaštela u Kaštel Gomilici na Otvorenom ORC Int. Prvenstvu Hrvatske. Ulozi su bili dvije titule – naslov prvaka Hrvatske i naslov najbolje posade sezone u ORC Kupu Hrvatske. Osjećalo se to u zraku, vidjelo u pristupu natjecanju vrsnih hrvatskih posada, svaki detalj na jedrilicama pomno se provjeravao, a to na ovim moćnim regatnim strojevima je pozamašan posao, proučavale su se svjedoždbe, većina posada nanovo je odradila premjere svojih brodova, sve kako bi se negdje uštedjela koja korigirana sekunda. ORC Int. premjer obuhvaća niz sitnica i brojeva, a svaka i najmanja decimala može značiti razliku između pobjede i poraza.

Na brodovima su se nadmetala najveća jedriličarska imena u Hrvatskoj: Brate, Arapov, Bašić, Bambi, Kuret, Mihelić Tina, Bulaja, Vanjaka…..

Naravno, dobitna kombinacija je tehnika i ljudski faktor. I najspremniji brod na svijetu vam neće pomoći ako ne znate tim strojem upravljati, ako posada nije manevar izvela kako treba, ako ste pogriješili stranu regatnog polja. Sve te kompleksne detalje koji čine ovaj sport su prošloga vikenda najbolje svladale posade Armana Zekana na jedrilici Marina Kaštela i Branka Iljadice Rape na Anđeli X koji su gotovo besprijekornim jedrenjem suvereno uzeli naslove prvaka Hrvatske u svojim kategorijama. U četiri odjedrena plova Marina Kaštela je ostvarila tri pobjede, a Anđela X dvije u svojoj grupi.

Jedan plov je održan u petak po laganom vjetru, tri u subotu po jugu snage 15 do 20 čvorova, dok se u nedjelju nije jedrilo zbog bonace.

  • Zaista smo uživali u nadmetanju u Kaštelima ovoga vikenda. Nije bilo jednostavno, svaka greška se može skupo platiti, ali dobro smo jedrili, nismo ništa prepustili slučaju, iako smo bili favoriti, nije bilo opuštanja i to se u konačnici vidi na rezultatu. Hvala cijeloj posadi koja je bila na razini zadatka, ponosni smo na ovu titulu – zadovoljan je kormilar Marine Kaštela Armano Zekan.

U skupini većih brodova srebro je osvojila posada Tonija Smerdelja sa taktičarom Arapovim  na jedrilici Janska X, a broncu Frane Brate na Teuti. Među manjim brodovima drugo mjesto je pripalo ekipi Karla Kureta na jedrilici One (zbog manjeg broja sudionika prema pravilniku podijeljene su samo dvije medalje).
 
Posada Marine Kaštela:
Armano Zekan Skipper
Ante Vanjaka – Taktičar
Toni Bulaja – Glavno jedro
Perić Željko – Pataraci 1
Mihajlov Igor – Pataraci 2
Kliškić Toni – Grind
Jurić Armando – Grind 2
Aljinović Điđi – Trim 1
Luka Dogan – Trim 2
Bedalov Joško – klizač jedra
Matijević Kristijan – klavijature
Kolombatović Lelo – Sve
Ozretić Vice – jarbol
Zekan Mario – Prova 2
Ivanišević Đenko – Prova 1


MRDUJA 2013 – PRIČA S BRODA

10.10.2013.

Jutarnje okupljanje posade je započelo ranije, da bi se brod dodatno pripremio.
Na brodu je nekoliko novih članova posad. Dodjeljuju im se zaduženja. “Starija“posada je zadužena za kontrolu – Điđi za kokpit, Pili upućuje Đenka i Joku na provi, Armano novog grinistu Mislava.
Mario i Rino u utrobi broda po valovima skakuću i slažu – đunkaju se špinaker-genaker.

Razmišljam u sebi: “Nekoliko dana je puvala bura – šteta ‘orca’ je naš adut, ovako idemo ovo odradit pa šta bude, bez puno uzbuđenja.“
Isplovljavamo na motor, te u zavjetrini Marjana dižemo glavo jedro. Kike potiže gindac, Armano uz pomoć Damjana vrti grind.

Za dlaku izbjegavamo mrežu plivaricu koju je „specijalac“ bacio na divlje točno na plovnom putu.

Okrećemo južnu stranu Marjana i po levantu 18-20čv dolazimo ispred Splitske luke gdje je na startu preko 200 brodova. Organizator baca startnu liniju sa malim bovicama, te zaključujemo da je linija nepravilno postavljena. Odlučio sam se za Start na lijevoj „bovi“. Vjetar varira na refule  od 14-17čv i okreće na južnije. Neposredno  prije starta Pili sa  Đenko priprema genovu dva.

11:00 START

Dobar Start na liniji, s dobrim ubrzanjem i brod hvata jače refule sa lijeve strane. Kako refuli dođu prije nama, nego našim glavnim protivnicima koji se nalaze 100 metara desno od nas; svaki put pobjegnemo po nekoliko metara. Uskoro nakon 3-4 milje se nalazimo na čelu kolone i školski stavljamo protivnike u krmu. Brzina varira od 8,5-9,5Kts. Na početku Splitskih vrata uočavam
charter brod koji plovi na  našem kursu, ali mu vjetar dolazi u provu – znači S smjer! Pripremamo se za moguću nastalu situaciju, ali iako je vjetar nešto oslabio i promijenio smjer usljed akceleracije
prolazimo kroz to malo polje nestabilnog vjetra. Ulazimo u Splitska vrata – i dalje vjetar varira od 12-15čv, ali je popunio cijeli kanal. Trajekt za Vis nam se približava i želi pokriti vjetar, ali ga Kapetan preko VHF-a moli za promjenu kursa, što je Hektorović i uradio.

Približavajući se otočiću Mrduji dolazi friškiji vjetar iz pravca Milne.
Primjećujemo da smo u splitskim vratima napravili veću razliku od glavnih konkurenata koji su već zaostali preko 1Nm.

Okrećemo Mrduju kao prvoplasirani brod. Vira ide špinaker. Uz pomoć jačih refula iz Milne spuštamo se brzinom od 10-11kts po sredini Splitskih vrata. Prvi put da je ovaj brod okrenio prvi Mrduju.

Na brodu sve funkcionira. Razgovaraju samo trimer  i timunjer. Orcat ću; imam sile pojaj…..

Lelo  gleda novo  hvatište špinakera na  jarbolu-pojačano  je do max 14kts, imamo ga već 15kt, pojajem da nemamo toliku silu na jarbolu…
Na izlasku iz Splitskih vrata, nedoumica u mojoj glavi –  da li zamijenit Špinaker sa Genakerom?

Ništa, idemo dalje, pa ako se konkurencija  približi onda  ćemo uradit tu manovru, u kojoj sam ocijenio da ćemo više izgubit vremena nego dobit na brzini.
Za nekoliko minuta se to i obistinilo. Izlazimo iz „Vrata“. Dolazi jači vitar SE smjera, brza manovra; špin ide doli,genova dvojka gori. Kike na „klavijaturama“ je uspio na vrijeme sve potegnit.

Napravljeno sve  na vrijeme, brod se razletio na 11čv – konkurencija gleda  krmu 1,5-2 Nm iza nas –još 5milja do cilja, bova koja je obavezan okret ispred Sustipana se nazire. Posada „visi“ preko bande Mario i Keko laškavaju-kacavaju lizač-jedro. Điđi konstantno trima flok -11-11,5 bova je ispred nas.
Netko gleda sat i zaključuje ako ovih 500metar prođe bez problema imamo rekord. Počelo je komešanje po brodu, Capetan  drži sve pod kontrolom i smiruje strasti posade …… Još malo…

CILJ!!To je TOOOOOOOO!

Veselje-delirijum na brodu; bengalke, ljubljenje…. Oboren je REKORD!!!!!
Prvi putu povijesti da je MRDUJA došla u KAŠTELA i to još uz rekorno vrijeme.
Ponos i sreću sve posade kao i vlasnika nemoguće je staviti na papir. Ipak je to jednom u životu.

Nadam se da će se u budućnosti naći kaštelanski momci koji će ponoviti naš uspijeh, ali sam uvjeren da će trebati nekoliko godina da se „probije„ odjedreno vrijeme jer MRDUJA nije samo regata Mrduja je manifestacija od 200 i više  brodova, pa će organizator po jakom vjetru odgoditi regatu da bi imao masovnost u Splitskom kanalu. Prošli rekord Podgorke (na kojoj sam bio kao desetogodišnji dječak član posade) trajao je 20-tak godina. Nekoliko godina su Istrijani držali primat, ali rekord je vraćen u Dalmaciju.

Naša želja je da već dogodine padne novi rekord, ali opet  sa našom jurilicom „Marinom Kaštela“!!

Armano Zekan


13. BAV-ADRIA CUP

04.11.2013.

U nedjelju 03.11.2013. odjedrio se u Kaštelanskom zaljevu već tradicionalni 13. BavAdria Cup u organizaciji JK Marine Kaštela i Bav-Adrie Yachting.

Jedrilo se na Bavarijama 46 po jugu jačine od 15-20 čvorova, start je, kako je i planirano, bio u 11:00, a prva posada u cilju je bila posada Kapetanije Trogir-Kaštela sa kormilarom Milivojem Farčić, kao drugoplasirani kroz cilj je prošla posada JK Labud sa kormilarom Željkom Kuzmanić, treća u cilju je bila posada Veslačkog i Jedriličarskog kluba Marina Kaštela sa kormilarom Mariom Zekan. Ono što će ostati u lijepom sjećanju od ovog BavAdria Cupa, osim dobre zabave i druženja, je najmlađa kormilarka u povijesti BavAdria Cupa, nova nada hrvatskog jedrenja, Palma Čargo koja je za posadu Otvorenog mora osvojila visoko četvrto mjesto. 

Nakon jedrenja, jedriličare je uz riblji ručak zabavljala u prostorijama Marine Kaštele klapa Kambi iz Kaštel Kambelovca.

Vidimo se dogodine!

REZULTATI:

Ime broda
Posada
Skipper
Vrijeme prolaza
Pore-dak
LOVREČINA
KAPETANIJA Trogir/Kaštela
Milivoj
Farčić
0,549954
1
HRVASKA
JK LABUD
Kuzmanić Željko
0,550359
2
SALBUNARA
HVK/JK Marina Kaštela
Mario
Zekan
0,550926
3
SKRIVENA
OTVORENO MORE
Palma
Čargo
0,551435
4
MASLINOVA
JK SPLIT 
Neno
Gašpić
0,554294
5
JAGODNA
KLAPA PODVORJE
Josip
Berket
0,557188
6
ZAKLOPATICA
SKI TEAM 
Joško
Pilić
0,559884
7
STUDENA
HRM 
Alen
Bigava
0,560752
8
RASOTICA
BAVADRIA 
Željko
Martinčić
0,554803
DNF

69. VIŠKA REGATA

28.10.2013.

Prošlog tjedna u periodu od 18-20.10., održana je 69. Viška regata. Prvi dan do laganom burinu i istočnjaku, startalo je nekih 150 jedrilica u više klasa. Marina Kaštela jedrila je u klasi Maxi krstaša po Orc premjeru, NHP-novi testni premjer te po  Openu.

Nakon starta podigli smo Genaker te lagano klizili prema splitskim vratima brzinom oko 7-8 čvorova. I ovaj put vrata su bila enigma za veliki broj plovila jer smo naišli na lagan vjetar. Dobrim radom posade sa Genakerom, uspjeli smo izaći iz vrata gdje smo u jednom trenutku ostali bez vjetra koji je u tom trenutku mijenjao smjer prema laganom južinu. Upravo taj nedostatak vjetra omogućio je nekolicini jedrilica  da iskoriste lagane refule lijevo i desno od nas i stvore prednost oko 5-10 minuta. Tu razliku smo držali sve do Visa i nismo uspjeli napraviti bolji rezultat. U Vis smo ušli kao 9 brod sa jedrenim vremenom 5 sati i trideset minuta, te kao drugi u klasi iza Velikog Viharnika a ispred Austrie 1. Po Orc premjeru istu etapu smo završili na drugom mjestu, a po NHP-u 2 brod.

Subota je po tradiciji prošla u odmoru i gledanju regate unutar Viške vale, te razgledavanju Visa. Nedjelja je bila predviđena za drugu etapu, a i vjetar je obećavao dobro regatavanje. Zapuhalo je Jugo koje je na trenutke dostizalo i nešto preko 20 čvorova.
Startali smo na donjoj bovi koja je bila nešto više favorizirana u odnosu na regatni brod. Start je bio uspješan, te smo podigli prednje jedro-Gib top, sa kojim smo mogli u tim uvjetima najbolje i najbrže ploviti.

Održavali smo brzinu oko 9-10 čvorova, 4-5 mjesto i do splitskih vrata smo uspjeli prijeći jedan slovenski brod. Nakon ulaza u vrata trebalo je dosta raditi na brzini broda jer su uvjeti bili nestalni te smo u jednom trenutku prošli i Austriu 1. Nakon punte Gomilice na Braču, opet je zapuhalo jako Jugo koje je dolazilo sa boka te tako stvaralo probleme tj. Neugodne uvjete za naš brod. U cilj smo ušli kao 5 brod sa vremenom 2 sata 41 minutu.

Višku regatu smo u cijelosti završili kao 5 brod po Openu, 2 brod po Orc premjeru, 2 brod u klasi te kao 3 brod po NHP premjeru.

Na Viškoj regati nastupilo je još nekoliko jedrilica iz našeg kluba. To su bili Austria 1 koja je završila kao 3 brod u klasi, kao 15 brod po Openu. Isto tako jedrilica Ola koja je bila 9 po Openu te 2 brod po NHP-u.


VIŠKA REGATTA

25.10.2013.


69. po redu Viška regatta održala se ove godine od 18. – 20. listopada.

Među otprilike 150 jedrilica, našlo se i nekoliko Bavaria iz naše flote, te naravno, jedrilica JK Marina Kaštela.

Ukupno, u kategoriji OPEN, osvojili su peto mjesto, dok su u kategorijama MAXI I OPEN uspjeli osigurati drugo mjesto.
Posada JK Marina Kaštela vrlo je ponosna svojim rezultatima, te sretna što je i ove godine sudjelovala u natjecanju.

Slike i informacije o događaju mogu se naći na:
www.jklabud.hr

Kratki sažetak sudjelovanja posade JK Marina Kaštela:
http://www.youtube.com/watch?v=J9UDAGjiy80


DUBROVAČKA REGATA 2013

17.10.2013.

2011-jk-dubrovnik

Odjedreno je 5 plovova u Dubrovniku na kriterijskoj regati koeficijenta 1.6 za Optimiste. Puhalo je prejako jugo jačine i do 27 čvorova. Uz to je bio ogromni dugi val visok 2 m. Jedrilice su se prevrtale kao na traci.

Naš klub je predstavljalo četvero jedriličara, no nisu se uspjeli iskazati s obzirom da su među lakšim jedriličarima u cijeloj floti, a poznato je da teži jedriličari imaju prednost po jakom vjetru. Petar Milun je završio 44. ukupno, a treći u konkurenciji do 12 godina za što je bio i nagrađen. Ivan Vrbatović je bio 48. i četvrti u konkurenciji do 12 godina, Sunčica Bakotin 74., a Ivan Jurić 83. Na samom vrhu favoriti. Leon Kljuš vodio je od prvog do zadnjeg dana i bez ikakve sumnje bio broj jedan na Dubrovačkoj regati. Zadnji plov dobro je iskoristila Karmen Perković, koja je napredovala na drugo mjesto ukupnog poretka i osvojila tako prvo među djevojčicama. Treći je Tin Gmitrović. U ženskoj konkurenciji druga je Palma Čargo (peta ukupno), a treća Karla Šavar (11. ukupno).

Sljedeća postaja je Zenta 26.-27.10.2013. gdje će nas predstavljati 10 jedriličara i jedriličarki.


MALA MRDUJA 2013

04.10.2013.

2013-jk-mala-mrduja-02

Proteklog vikenda održana je Mala Mrduja koju tradicionalno svake godine prvih dana jeseni organizira JK Labud.

Okupilo se 95 optimista iz svih dijelova Hrvatske. Naš klub su predstavljali Ivan Vrbatović, Petar Milun, Bruno Marević, Sunčica Bakotin, Ivan Jurić, Eugen Vrlić, Fanny Biljak i Stipe Bajan pod vodstvom trenera Stjepana Ćesića.

Petak i subota su protekli bez jedrenja zbog nedostatka vjetra, čak se nije ni isplovljavalo na more. Djeci nije bilo dosadno, zabavljala su se na kopnu igrajući nogomet, biljar i drugo… Organizator je osigurao bogate ručkove za djecu svakog popodneva. U subotu je održana velika lutrija za jedriličare i trenere na kojoj je bilo preko 50 nagrada među kojima vrijedni predmeti poput satova, naočala, pojaseva, visilica, torbi…

Naši su osvojili sljedeće nagrade: Ivan V. pojas, Sunčica naočale, Ivan J. i Fanny po majicu, a trener rafting na Cetini!

U nedjelju je start bio ranije nego je predviđeno – u 10 sati.
Puhalo je jako jugo jačine 14-20 čvorova. Mnogi početnici i premladi jedriličari su ostali na kopnu ili su odustali tijekom prvog plova. Među njima i naših troje najmlađih.
Prvi plov je diskvalificirano 20 jedriličara zbog preuranjenog starta.

Ivan V. je boreći se kao lav protiv znatno težih jedriličara kojima pogoduje jaki vjetar izvrsnom vožnjom došao do 4. mjesta. Petar i Ivan J. su završili na 20. i 23. mjestu, no diskvalificirani su zbog izlijetanja na startu. Eugen ulazi u cilj 28.
Drugi plov je vjetar još pojačao. Ivan V. ponovo odlično vozi desnom stranom regatnog polja te dolazi do desetog mjesta. Petar je isto dobar, ulazi u cilj 23. Iako je među najlakšima na regati, Bruno je sva tri plova uspješno došao do cilja.

Ivan je u zadnjem plovu osmim mjestom dokazao da odlično jedrenje nije slučajnost. Osvojio je ukupno šesto mjesto, a daleko je najmlađi (11 godina) od prvih 40 natjecatelja. Osvojio je pehar za treće mjesto u konkurenciji dječaka do 15 godina te pehar za prvo mjesto u konkurenciji do 12 godina. Velike čestitke našem Ivanu. Eugen je natjecanje završio na 35. mjestu, Petar na 52. mjestu, Bruno na 56. mjestu…

Zahvaljujemo se sponzorima koji su našem Ivanu omogućili da dobije novo jedro te sve pohvale organizatorima na odlično odrađenom poslu.

Sljedeća regata za optimiste je 11.-13.10. u Dubrovniku.


OTVORENO PRVENSTVO HRVATSKE 2013. ZA KLASU OPTIMIST, PAG

04.09.2013.

2013-jk-pag

Proteklog vikenda održano je prvenstvo Hrvatske za optimiste na Pagu gdje se našlo 170 djece među kojima i gosti iz Slovenije i Poljske. Naš klub su predstavljali Petar Milun, Ivan Vrbatović, Bruno Marević, Sunčica Bakotin, Ivan Jurić i Eugen Vrlić. Krenimo redom. U srijedu su klubovi stizali jedan za drugim. Prije opremanja brodova natjecatelji su premjeravali svoja jedra bez čega ne mogu nastupiti na regati. Djeca su podijeljena u 3 kvalifikacijske grupe. U Četvrtak se s nestrpljenjem čekalo na start prvog plova što se i dogodilo u 14 sati. Naši Petar i Ivan odmah pokazuju da će bit odlični na prvenstvu te ulaze u cilj kao 9. i 14. Inače, sva 4 dana je puhala bura ujutro, a popodne maestral jačine 5-10 čvorova. Drugi i treći plov vjetar je vrtio lijevo-desno 30 stupnjeva, no naši su se snašli. U drugom plovu Ivan  vožnjom po desnoj strani regatnog polja dolazi do izvanrednog 2. mjesta, dok je Petar bio 22.  Sunčica ciljem prolazi 14. Četvrti plov ponovo Ivan odlično jedri ušavši u cilj peti. Peti plov obojica briljiraju. Petar upisuje 2. mJesto, a Ivan 5.! Iistaknuo se i Eugen sedmim mjestom.

Treći dan je obilježen beskrajnim čekanjem vjetra koji se nije pojavio te se nije jedrilo.

Nakon tri dana Ivan je držao 16. mjesto, a Petar 22. te se s tih pozicija ušlo u finalne plovove gdje se našlo 56 najboljih iz prvih pet plovova.
Posljednjeg dana je ponovo bilo problema s vjetrom koji je vrtio lijevo-desno jer je polje bilo postavljeno preblizu kopnu. Ivan ulazi u cilj kao 28. i 38. što mu je u konačnici donijelo 25. mjesto i 3. mjesto u konkurenciji jedriličara do 12 godina. Zadnji dan je briljirao Petar četvrtim i 33. mjestom što mu je u konačnici donijelo 13. mjesto i 1. mjesto u konkurenciji jedriličara do 12 godina!

Sunčica je natjecanje završila 77., Jurić 103., Bruno 114., a Eugen 124.
Velike čestitke svima, a posebno Petru i Ivanu!!! Prvak Hrvatske je postao Tin Gmitrović iz JK Clivo, a kod djevojčica najbolja je bila Karmen Perković iz Labuda.

S nestrpljenjem čekamo nadolazeći vikend kada će se održati PH isključivo za djecu do 12 godina u Primoštenu.


OTVORENO PRVENSTVO HRVATSKE 2013. ZA KLASU OPTIMIST, PAG

29.08.2013.

2013-jk-pag02

Na Pagu se od 26. kolovoza do 1. rujna održava Otvoreno prvenstvo Hrvatske za klasu optimist koje okuplja 180 natjecatelja, među kojima i goste iz Slovenije i Poljske. Prva dva dana odvija se natjecanje u ekipnom jedrenju, a od 29. kolovoza do 1. rujna natjecanje u flotnom jedrenju u kojem sudjeluje i naših šest optimista: Sunčica Bakotin, Ivan Jurić, Bruno Marević, Petar Milun, Ivan Vrbatović i Eugen Vrlić.

Želimo im dobar vjetar i što bolji plasman na Otvorenom prvenstvu Hrvatske! 


LJETNE PRIPREME OPTIMISTA NA HVARU

14.08.2013.

2013-jk-hvar

Od 3.8. do 11.8. naši najmlađi jedriličari su se pripremali na Hvaru za nadolazeću sezonu. Brižni domaćini, ali i suučesnici na pripremama, bili su im članovi hvarskog kluba Zvir.

Svako jutro su se budili u 6:45 te trčali od 7 do 8, a popodne su jedrili 4-5 sati, većinom po laganom maestralu, a zadnja dva dana po jakom. Održavani su i satovi teorije bez kojih se ne može, a jedan od tih satova je održao iskusni Nikša Ive – Ćane. Djeca su se i zabavljala u slobodno vrijeme kupajući se, vozeći se na tubi, dasci te šetnjama gradom…

Ovih 8 dana bili su jako korisni i dragocjeni našim malim jedriličarima što će se i pokazati možda već za 2 tjedna na Prvenstvu Hrvatske na Pagu.


PRIPREME OPTIMISTA NA HVARU

08.08.2013.

Naša se ekipa mladih jedriličara sa trenerom Stjepanom Ćesićem nalazi na Hvaru. U tijeku su ljetne pripreme za predstojeću sezonu koja počinje 26.8.2013. Prvenstvom Hrvatske na Pagu. 

Raznorazne vježbe, trčanje i jedrenje čine veći dio dana naših malih jedriličara koji su najbolji u Hrvatskoj od svoga godišta. Tu su i važni sati teorije. Zajedno sa Hvaranima iz JK Zvir svakodnevno jedre 4-5 sati po maestralu jačine 5 – 12 čvorova.

U slobodno vrijeme se lijepo zabavljaju.

S nestrpljenjem čekamo početak nove sezone!


ORC SVJETSKO PRVENSTVO – POSADA MARINE KAŠTELA NA SEDMOM MJESTU!

03.07.2013.

Vrlo izazovno i teško bilo je ovogodišnje ORC Svjetsko prvenstvo u Anconi duž Talijanske obale, na kojem su u floti od 110 krstaša nastupile i četiri hrvatske posade. Na ruti od 80-ak nautičkih milja plovili su oko 130 milja. Tijekom cijelog tjedna natjecanje su pratile nevere, koje su u više navrata prešle preko flote. Održano je šest jedrenja kursa Štap i dva navigacijska jedrenja u utorak i srijedu. Hrvatska posada na jedrilici Marina Kaštela predvođena Armanom Zekanom zauzela je odlično sedmo mjesto u skupini A, jedrilica dužine oko 12 metara i većih, usput pobijedivši i navigacijsko jedrenje, što je poseban prestiž.

– Htijeli smo više, htijeli smo tu medalju, ali ne smijemo biti nezadovoljni. Sedmo mjesto u ovom elitnom društvu više je nego dobar rezultat. Za više i bolje treba se češće družiti s ovakvom ekipom na regatama ovakve razine – mišljenja je Armano Zekan.

Vrlo lijepi rezultati hrvatskih posada u skupini B, jedrilica dužine uglavnom od 10 od 12 metara. Posada Branka Iljadice Rape na Anđeli X zauzela je 13. mjesto, a Karla Kureta na Saloni One 16. Obje posade su dobro jedrile Štap jedrenja, slabiji rezultati u navigacijskom jedrenju spustili su ih niže u poretku.
– Danas dobar dan, jučerašnji baš nije bio bajan, kao ni navigacija. Da smo u navigaciji napravili posao mogli smo biti i puno bolje plasirani, ali dobro je. Toliko rijetko imamo prigode jedriti na SP, koje je za hrvatske pojmove uglavnom predaleko i preskupo, tako da nemamo iskustva na natjecanjima ove razine, i ovo što smo napravili više je nego dobro. – smatra Branko Iljadica Rapo.

Posada Tihane Tadinac na jedrilici Frapa zauzela je 51. mjesto.
Hrvatski jedriličari nastupili su i kao dio međunarodnih posada, primjerice u skupini B jako dobro deveto mjesto pripalo je posadi na talijanskoj jedrilici Golf na kojoj su jedrili Luka Radelić (olimpijac iz Kine 2008.), Nenad Viali i Ivica Bonacin. U međunarodnim ekipama nastupili su i Stjepan Marinović, Marko Marinović, Kolja Dumanić.

Naslovi svjetskih prvaka pripali su talijanskim posadama na jedrilicama Scugnizza (NM 385) i Hurakan (TP 52).


SOLARIS KUP, Šibenik

18.04.2013.

Dragi naši ljubitelji jedrenja!

U petak, subotu i nedjelju od 12.4. do 14.4. održana je 4. šibenska regata Solaris kup na kojoj su sudjelovala 132 optimista.
Naš klub JK MARINA KAŠTELA su predstavljali Bruno Marević, Petar Milun, Ivan Vrbatović te Sunčica Bakotin. Svi redom imaju 10 godina, a ne zaboravimo da je Optimist klasa do 15 godina.

U petak je puhalo orkansko jugo zbog čega su organizatori bili prisiljeni odustati od jedrenja tog dana. Na kopnu su mali jedriličari dotjerivali svoju opremu te razgovarali o prijašnjim iskustvima s regata u Šibeniku.

Drugi dan je bio predivan kada je puhalo jugo jačine 10 čvorova koje je išlo za suncem udesno. Jedrenje je samo po sebi bilo teško s obzirom da je vjetar mijenjao smjer te su došli do izražaja stariji i iskusniji jedriličari.

U prvom plovu naš Ivan je unatoč lošem  startu uspio dogurati do izvrsnog 16 mjesta. Držeći se favorizirane desne strane strpljivo je napredovao mjesto po mjesto, odvozio izvrsno dionicu niz vjetar (krma) te ušao u cilj kao 16.

U drugom plovu se također iskazao Ivan. Osrednjim startom ponovo se uputio u desnu stranu regatnog polja koja je iziskivala strpljivost kako bi se došlo do jačih refula koji su neprestano dolazili s desne strane. Njegovim putem je krenula i Sunčica te su u cilj ušli kao 22. i 39. Nakon toga vjetar još okreće udesno te pada na jačinu od 7-8 čvorova.

U 3. plovu se budi Petar, vozeći kroz sredinu do pola utrke drži 15. mjesto no onda je napravio nekoliko vezanih pogrešaka te u cilj ušao 35. Bruno Marević taj plov završava na solidnom 45. mjestu.

Trećeg dana je puhao isti vjetar, ali jačeg intenziteta kada su kao i prethodni dan održana tri plova.

4. plov se iskazao Petar te pametnim jedrenjem obilazi prvo bovu kao 10., malo lošijim ostatkom plova završava kao 17. Malo fali mirnoće i koncentracije kao i svim ostalim mlađima, ali ne sumnjamo da će to vrlo brzo doći na svoje.

5. plov ponovo Ivan vozi jako dobro osvojivši 16. mjesto. Uz malo sreće bio bi u prvih deset.

6. plov je bilo najbitnije doći do cilja s obzirom da je puhao maestral jačine 20-25 čvorova. Naši Ivan i Petar, iako jedni od najlakših na regati, borbenim jedrenjem stižu u cilj kao 30. i 29.

To je ujedno bio i zadnji plov nakon čega su svi požurili na kopno kako bi što prije spremili brodove. Uslijedila je podjela pehara.

Ukupno gledajući Ivan je osvojio 59., Petar 75., Sunčica 110., a Bruno 112. mjesto.

Posebne čestitke Ivanu Vrbatoviću  koji je završio kao 3. dječak u konkurenciji do 12 godina.

Evo i nagrađenih: 

Ukupni poredak: 1. mjesto – Sven Stevanović JK MAESTRAL
2. mjesto – Marko Čačić JK OPATIJA
3. mjesto – Lovre Marfat JK USKOK
Djevojčice: 1. mjesto – Nina Škopac JK CLIVO
2. mjesto – Lucija Laković JK CLIVO
3. mjesto – Ivona Ercegovac JK SPLIT
Dječaci do 12 god: 1. mjesto – lan Antolić JK MAESTRAL
2. mjesto – Korado Karlović JK GALEB
3. mjesto – Ivan Vrbatović JK MARINA KAŠTELA
Djevojčice do 12 god: 1. mjesto – Nina Škopac JK CLIVO
2. mjesto – Antonia Kuštera JK USKOK
3. mjesto – Balas Ursula JK VAL

Sljedeća regata je 26.-28.04.2013., a organizator je JK SPLIT.


KUP KAIROS, Trogir

19.02.2013.

U subotu i nedjelju održana je trogirska regata. Okupilo se 70 Optimista te 13 Lasera (4.7). Među njima su bili i jedriličari JK Marina Kaštela: Sunčica Bakotin, Tina Gizdić, Bruno Marević, Rino Marević i Ivan Vrbatović.

U petak smo u popodnevnim satima doveli brodove morem za što nam je trebao 1h i 30min. Oko 15:30 po nas je došao kombi Marine Kaštela.

U subotu ujutro u 8 krenuli smo kombijem u Trogir. Nakon opremanja brodova i oblačenja proučili smo upute za jedrenje i krenuli na more u 10h. Odjedrena su 2 plova po laganom istočnom vjetru koji je stalno okretao te je bilo izuzetno teško jedriti.

U klasi Optimist loš je start, uz mnogo prevrtljivog vjetra, Sunčicu i Ivana doveo do 27. i 28. mjesta u prvom plovu. S druge strane, Bruno je imao dobar start i solidnom vožnjom, držeći se desne strane regatnog polja, dojedrio do 22. mjesta.
U drugom plovu Ivan i Sunčica jako su dobro startali na favoriziranoj lijevoj strani. Ivan odličnom vožnjom po lijevoj strani regatnog polja dolazi 6. do bove od orce. U krmu prelazi još jednog jedriličara, u drugu orcu još jednog i u cilj ulazi kao odličan četvrti. Sunčica bovu od orce obilazi 25., ali odličnom krmom, u kojoj dobiva 5 mjesta, i odličnom drugom orcom po lijevoj strani regatnog polja s koje su dolazili refuli, ulazi u cilj peta.

Što se tiče klase Laser, predstavljalo nas je dvoje mladih sudionika kojima je to bila prva regata u toj klasi. Odjedrena su tri plova. U konkurenciji 13 jedriličara, u kojoj su svi ostali bili mnogo iskusniji od nje,Tina je, devetim mjestom u prvom plovu te odličnim šestim u trećem plovu, pokazala da od nje možemo mnogo očekivati u budućnosti. Rino je, nažalost, nakon prvog plova napustio natjecanje zbog jakih bolova u leđima.

Nakon dolaska s mora smo se presvukli, pojeli tople obroke osigurane od strane organizatora i krenuli kući oko 17 sati.

U nedjelju su održana još dva plova u svakoj klasi po laganom jugu i levantu.

U trećem plovu klase Optimist Ivan je imao loš start, što nije uspio nadoknaditi tijekom ostatka plova, i u cilj je ušao 26. Sunčica je dobro startala i odlično se držala u prvih deset što je pokvarila lošom drugom orcom te u cilj ušla 27.

U posljednjem, četvrtom, plovu Ivan, Sunčica i Bruno odlično su startali te vozeći desnom stranom, bovu od orce okrenuli 6., 8. i 15. Sunčica nastavlja u dobrom ritmu i ulazi u cilj 8., a Ivan i Bruno plaćaju danak padu koncentracije i ulaze u cilj 15., odnosno 28.

U klasi Laser Tina 8. i 9. mjestom osvaja dobro 9. mjesto u ukupnom poretku.

Što se tiče ukupnog poretka u klasi Optimist, Sunčica je završila na odličnom 14. mjestu i osvojila prvo mjesto u kategoriji jedriličara do 12 godina. Ivan je osvojio 16. mjesto, odnosno drugo u kategoriji do 12. godina, a Bruno je u ukupnom poretku osvojio 35. mjesto. Zadovoljni odrađenom regatom i sretni zbog Sunčicinog prvog pehara, krenuli smo morem u našu Marinu Kaštela.

Poredak – OPTIMIST:

1. Marin Radačić  JK Trogir
2. Ratko Knez  JK Split
3. Karmen Perković JK Labud
…   
14. Sunčica Bakotin JK Marina Kaštela
16. Ivan Vrbatović JK Marina Kaštela
35. Bruno Marević JK Marina Kaštela


Poredak – LASER 4.7:

1. Marin Ševo JK Trogir
2. Marko Mišura JK Split
3. Magdalena Kwasna Warszawa
9. Tina Gizdić JK Marina Kaštela
13. Rino Marević  JK Marina Kaštela


ZIMSKE KONDICIJSKE PRIPREME VESLAČKOG I JEDRILIČARSKOG KLUBA MARINA KAŠTELA

16.01.2013.

Iako svake godine prvi tjedan u novoj godini provodimo na istom mjestu, u Kranjskoj Gori i njenoj bližoj okolici, to je iskustvo svake godine drugačije. Tako smo se ove godine zaputili u ekipi od 42 putnika, od čega je bilo 34 mladih veslača, veslačica, jedriličara i jedriličarki, a s njima i treneri, psihologinja, liječnica, članovi uprave i vozači. Iako je vikend prije polaska u Kaštelima bilo gotovo dovoljno toplo za kratke rukave, puni vjere da ćemo pronaći snijeg spakirali smo skijašku opremu i vunene kape.

Iako u blizini učeničkog doma Srednji vrh nad Gozdom Martuljek nije bilo ni tragova snijega, a ni na mjestima gdje smo ranijih godina održavali treninge, treneri su brzo pronašli idealnu snijegom pokrivenu stazu samo desetak minuta dalje, tako da smo neometano uspjeli odraditi dva trosatna treninga na skijama dnevno. Sva su djeca stala na skije, neka prvi put, a neki su već iskusni i spretni u toj disciplini. S nama su na treningu bili i naši prijatelji – trener i veslači iz HVK Vukovar. Slobodno vrijeme između skijanja moglo se iskoristiti sa šetnju i zimske igre po snijegu.

Na povratku prema Kaštelima iskoristili smo nekoliko sati za obilazak Škocjanske jame, te se nakon tjedan dana spavanja na 1000m nadmorske visine spustili 150m ispod zemlje. Ta čarobna jama s najvećim ponorom u Europi po drugi nas je put ostavila bez daha.

Puni energije zbog treninga, svježeg zraka i zabavnog druženja, svi su naši sportaši nastavili s treninzima bez pauze. Jedriličari su već usred sezone, a veslačima ista počinje za nešto više od mjesec dana, te se nadamo da će i ove pripreme ostaviti traga na rezultatima.


OTVORENO PRVENSTVO HRVATSKE

14.01.2013.

U petak, subotu, nedjelju i ponedjeljak 28.-31.12.2012. održano je Prvenstvo Hrvatske na Hvaru, budući da se zbog vremenskih prilika nije moglo održati ovo ljeto u Crikvenici.

Tim povodom okupila su se 92 sudionika iz 7 država (CRO, SLO, MNE, HUN, POL, UKR i AUT), i zadnje dane 2012. proveli na najsunčanijem otoku u zemlji. U petak nas je pratila jaka, možemo reći i prejaka tramuntana od 25 čvorova. Od odjedrena tri plova, zadnja dva 80% sudionika nije uspjela dovršiti jer su se zbog prejakog vjetra „potopili“, što se odnosilo i na naše optimiste izuzev Petra Miluna. Petar je taj dan imao dva solidna nastupa upisavši 18. i 21. mjesto.

U subotu je vjetar bio lagan, do 8 čvorova, promjenjivog smjera, gdje su se bolje snašli laganiji jedriličari. Tako je Ivan Vrbatović napravio dva odlična 10. mjesta, a Bruno Marević 31. i 38. mjesto. Nakon petka i subote jedriličari su podijeljeni na zlatnu i srebrnu skupinu, pri čemu su Ivan i Petar svrstani u zlatnu, među 46 najboljih jedriličara. U nedjelju je također bio slab i promjenjiv vjetar zbog kojeg su organizatori imali problema sa zadržavanjem plovova. Održana su dva plova, a Tina Gizdić ostvarila je 23. i 33. mjesto. U konkurenciji do 12 godina Petar je završio 7., a Ivan 9, što je obećavajuće za predstojeće državno prvenstvo do 12 godina.

BROJ JEDRA
JEDRILIČAR
KLUB
BODOVI
1.
CRO 1077 TIM GMITROVIĆ SC CLIVO
12
2.
AUT 1080 LUCAN DAVID YCBB                        
19
3.
CRO 1046 SVEN STEVANOVIĆ JK MAESTRAL         
21
40.
CRO 793 PETAR MILUN JK MARINA KAŠTELA
156
45.
CRO 990 IVAN VRBATOVIĆ JK MARINA KAŠTELA
171
74.
CRO1709 TINA GIZDIĆ JK MARINA KAŠTELA
76.
CR0 99 BRUNO MAREVIĆ JK MARINA KAŠTELA