Arhiva 2010

31.12.2010

 

KUP SV. KRŠEVANA 2010. – ZADAR

24.11.2010.

Na regati su na 4 optimista jedrili: Petar Milun, Tina Gizdić, Ivan Vrbatović i Bruno Marević.

Kao i većina regata ove sezone, i ova je stvarala probleme sa vremenom, ali ipak se uspjelo odjedriti 4 regate od predviđenih 5.
Polazak je bio iz kluba u subotu 20.11. ujutro u 6:30h da bi se stiglo na vrijeme u Zadar i opremili brodovi za regatu kojoj je start bio predviđen u 11h.
Zbog nedostatka vjetra start je malo kasnio te je prva regata startala tek oko 13 sati.Prvi plov se jedrilo po jako slabom levantu od oko 5čv te je trajao duže od jednog sata.
Za drugi plov nije bilo dovoljno vjetra da se privede kraju, pa ga je regatni odbor prekinuo i poslao flotu na kopno. Po dolasku na kopno djeca su se raspremila i ugrijala uz topli obrok  koji je osigurao organizator u prostorima kluba Uskok.
Nakon smještanja u hostel, iskoristili smo slobodno vrijeme za prošetati po gradu i posjetiti “Pozdrav Suncu” i “Morske Orgulje”.

Drugog dana se isplovilo oko 10h po jugu od 3bf, a prvi plov tog dana je startao oko 11h.Uz neugodnu kišu i jačanje vjetra bili su jako teški uvjeti za djecu, ali oni su ipak prkosili jugu i kiši te pokazali zavidnu vještinu i borbu.
Kako je dan odmicao tokom iduća dva plova koja su se jedrila tog dana vjetar je dosegao snagu od oko 5-6 bf te ispratio male jedriličare na obalu uz jedno veliko novo iskustvo.

Ukupni plasmani naših jedriličara:
20. Tina gizdić – Prva cura do 12g. , treća cura u ukupnom poretku.
50. Petar Milun
53. Ivan Vrbatović
61. Bruno Marević


KUP ZENTA 2010

18.11.2010.

Na regati je sudjelovalo 4 optimista i 1 laser radial , Tina Gizdić, Ivan Vrbatović, Petar Milun, Bruno Marević i Mateo babić (LR), pod vodstvom trenera Roka Muštre.

Prvi dan regate – Subota 14.11.2010.:

Pošto je regata bila u organizaciji JK Zenta iz Splita i lijepo vrijeme sa bonacom i suncem, odlučili smo brodove prebaciti to jutro u tegalj sa gumenjakom.
Pošto je start bio predviđen u 11h trebalo je stići na vrijme bez obzira što je bonaca. Našli smo se u JK Marina Kaštela u 8h te se spremili za more i krenuli oko 8:30 prema Zenti. Bez ikakve žurbe tamo smo došli u 9:45 te izvadili brodove na “važe” (kolica za brodove) koje su nam bile prebačene velikim gumenjakom. Nakon što su djeca izvadila brodove iz mora, presvukli su se u običnu odjeću zbog toga šta sam vidio da nema nikakve naznake da će cijeli dan nešto zapuhati tako da nema smisla da stoje u odijelima za jedrenje.
Tako je i bilo, čekali smo neki pomak, međutim oko 14h regatni odbor je odlučio da je već kasno i da nema više smisla čekati vjetar te je za ovaj dan jedrenje bilo odgođeno. Djeca su od organizatora dobila po “pijat manistre” te tako pojela topli obrok. Za vrijeme bonace djeca uvijek iskoriste priliku za igru sa drugom djecom a treneri za ćakulu. Start za subotu pretviđen u 10h.

Drugi dan regate – Nedjelja 15.11.2010.:

Drugog dana start je bio predviđen u 10h, djeca su došla u 8h u Zentu te su opremili brodove i obukli se za na more. Regatni odbor je pozvao na more oko 9h. U tome trenutku je puhao jako slab levanat 2-3 čv , koji je jako brzo skroz oslabio. Cijeli dan smo u čekanju proveli na moru. Oko 13:45 regatni odbor je vidio da nema smisla više čekati jer ionako nemaju dovoljno vremena za zadovoljiti broj regata da bi Kup Zente bio važeći. Tako sam u gumenjaka nakrcao torbe i kolica od brodova te smo krenuli u tegalj put Marine Kaštela u koju smo stigli oko 15h. Sredili brodove malo se podružili i išli kući.
Nažalost još jedna regata kojoj vrijeme nije dozvolilo da se održi.

Trener: Roko Muštra


17.11.2010.

NATJEČAJ ZA ORGANIZACIJU PRVENSTVA HRVATSKE ZA 2011.

Hrvatski jedriličarski savez je objavio natječaj za organizaciju Prvenstva Hrvatske za 2011., gdje smo se kandidirali za organizaciju Prvenstva Hrvatske za prelazne klase.


JABUKA 2010 – IZVJEŠTAJ

17.11.2010.

2010-jk-jabuka

Za ovakve regate najvažnije je da pripremite brod za predviđene uvijete i da vam je posada stručna i sposobna odraditi cijelu regatu, ako treba i bez sna.

Brod je prebačen u četvrtak, dan ranije, kako bi se posada koja je radila transfer odmorila i kako bi uhvatili privezno mjesto u luci.
Kompletna posada se okupila u Vodicama 4 sata prije predviđenog starta, koji je naravno prolongiran 2 sata za 22:00.
Nakon finalnih priprema broda vrijeme je bilo za laganu večeru i odmor prije izlaska na more.

Iako su se svi nadali da će bar za start biti nešto vjetra, bilo ga je vrlo malo i uz stalne oscilacije u smjeru nije bilo lako izabrati pravu taktiku na startu.
Odlučili smo se za start uz privjetrinsku oznaku kako bi što prije došli do punte Prvića gdje smo očekivali i jači vjetar, i odmah nakon starta izbili u prvu grupu jedrilica zajedno sa Anadorom, Damacom, Fly Ika i Barba Brankom. Oni su se odlučili za jugozapadnu rutu, bliže Tijatu dok smo mi ostali nešto više od njih i čekali svoju priliku u prvim refulima kroz prolaz između Tijata i Lupača. Nakon nekog vremena vjetar nam je došao "u nos" i prvi virajemo prema Zlarinu. U tom momentu smo bili 3-4. brod, a već nakon prvog repiketa bili smo 2-3. s tim da smo vozili u bolju stranu. Sljedeća promjena vjetra nas je izbacila na prvu poziciju, negdje oko Plič. Sestre i od tog trenutka više nismo ispuštali prvu poziciju.

Prvi okrećemo Komoricu i otvara nam se otvoreno more prema Jabuci.
Sada je vjetar već 7-8čv. po levantu i odlučujemo se za gornju rutu do Jabuke, dižemo genaker i metar po metar ostavljamo protivnike.

Ostali brodovi iz prve grupe odabiru zapadniju rutu koja se kasnije pokazala pogrešnom, pogotovo s obzirom na prognozu.

Do 4-5 Nm pred Jabuku smo imali manje-više konstantan vjetar koji je sve više odlazio u desno.

Nadomak Jabuke vjetar je otišao 40st. desno i čekalo nas je repiketavanje po 3-4čv vitra u kurenat.

Sa 2-3 čv. vjetra iz južnih smjerova okrećemo Jabuku oko 6 ujutro i na jedvite jade se oslobađamo sjene otoka koji je izranjao iz mora u prvim zrakama sunca.

Drugi brod, Anadora, okreće Jabuku 2 sata poslije nas.

Taj južni vjetar koji je kasnije digao na 8-9čv. dovukao nas je nadomak Žirja i okrenuo na jugozapad.

Sa dvije polabande smo se uhvatili Blitvenice, vjetar vraća na smjer juga i u mezonavu jedrimo do cilja.

U cilj ulazimo oko 13:30, dok drugi brodovi zapinju u bonaci pod Žirjem.
Drugi brod, Anadora ulazi u cilj oko 18:15, gotovo 5 sati kasnije.

Na kraju dana mogu samo zahvaliti Marini Kaštela koja nam je omogućila radost pobjede i posadi koja je dala sve od sebe i vozila brod brzo i nepogriješivo.

S nestrpljenjem čekamo sljedeće regate.

U ime cijele posade,

Ante Vanjaka.


JABUKA 2010

16.11.2010.

Posada Marine Kaštela osvojila je prvo mjesto na ovogodišnjoj regati Jabuka.

Regata je startala 12.11.2010 g. u 22 sata navečer. Ruta regate je bila Vodice-Komorica-Jabuka-Blitvenica-Vodice u dužini od oko 100 nautičkih milja.

Tijekom večeri i noću, posada je odličnim jedrenjem preuzela vodstvo koje je i održala sve do ulaska u cilj,13.11. u 13 sati i 26 minuta.

Osvojeno je prvo mjesto po Openu, prvo mjesto po ORC-u, prvo mjesto kao najbrži brod te preuzela prijelazni pehar organizatora JK Tijat iz Vodica, koji je napravljen od vulkanske stijene sa Jabuke.

POSADA:
Nikola Prlenda, Luka Bonačić, Davor Bumbak, Mladen Perhat, Matko Polić, Pilav Edi, Stipe Orhanović, Ante Česić, Toni Kliškić, Joško Bedalov, Ante Vanjaka, Marin Mišura, Hrvoje Domljanović, Marko Filipović i Kristijan Matijević.


12. KUP LOŠINJA

10.11.2010.

Regata se održala u Malom Lošinju od 05.11.-07.11 , na kojoj je sudjelovalo 103 dječaka i djevojčica iz Hrvatske i Inozemstva.

Prvog dana regate izašlo se na more oko 13h zbog nedostatka vjetra. Nakon nekoliko pokušaja da regata počme uspjela se odjedriti jedna regata prvog dana od planiranih 7 ukupno.

Drugog dana regate jutro nas je opet dočekalo da bonacom tako da taj dan nismo isplovljavali na more nego su se djeca družila na kopnudok regatni odbor nije odlučio da tog dana neće biti regate.

Nedjeljno jutro nas je dočekalo oblačno uz jako jugo i još veće valove koji nisu bili proporcionalni vjetru nego puno veći zbog lokacije samog mjesta koje se nalazi na otvorenom moru.

Od ukupne flote toga dana su samo jedrili najhrabriji a uz njih je bila i Tina Gizdić. Vjetar je puhao i do brzine 22 čv, te na kopnu ostavila preko 40 natjecatelja.

Naša Tina koja je jedina iz kluba nastupila na regati zauzela je ukupno 43. mjesto te 1. mjesto kao cura do 12 godina što je izrazito uspješan rezultat s obzirom na vremenske uvjete.

Iduća regata je u Splitu, JK Zenta na kojoj će sudjelovati 4 optimista i jedan Laser Radial.


BAVADRIA KUP 2010

08.11.2010.

I ove godine, 06. studenog 2010. održan je 10. BavAdria kup.  Sudjelovalo je ukupno 11 renomiranih  posada, a jedrilo se na jedrilicama Bavaria 46.

Start koji je bio predviđen u 11:00 je zbog manjka vjetra  odgođen, i nakon konzultacija sa sucima odlučeno je ipak dati start u 12:15. Krenulo se po veoma  slabom vjetru 1-2 čvora iz južnog  smjera , koji je promjenio smjer u  SW  te tako omogućio bolju poziciju jedrilicama sa desne  strane koje su imale slabiji start. Kako je vjetar bio dosta lagan, tako je kurenat odigrao presudnu ulogu i nije dozvolio veće promjene nakon samog obilaska prve plutače. U drugoj "orci" vjetar je pojačao na 5-6 čvorova, ali se približavalo i vrijeme ručka te je Regatni Odbor na sljedećoj oznaci morao dati "Cilj" današnjem  jedrenju.

Uz bogati riblji meni što su ga činili gavuni i neobilazne fete "Gofa" najboljima su podijeljene tradicionalne  kamene jedrilice. Pobijednik ovogodišnjeg jubilarnog BavAdria kupa je posada "Otvorenog Mora" pojačana dijelom posade "Balena" Željka Jerkova.

Tablica rezultata jedrenja.

Ime broda
Posada
Skipper
Vrijeme
prolaza
1 HRVATSKA OTVORENO MORE Feđa Pavić
13:24:20
2 LOVREČINA ARHITEKTI Gojko Berlengi
13:27:40
3 STUDENA GENERALI Gašpić Neno
13:27:48
4 MORE MAGIC BAVADRIA Armano Zekan
13:27:50
5 MASLINOVA JK MORNAR Stipanović Tonči
13:28:26
6 ZAKLOPATICA KAPETANIJA Milivoj Furčić
13:30:52
7 JAGODNA GRAD KAŠTELA Josip Berket
13:32:15
8 SKRIVENA ŽBOGAR Žbogar Vasilij
13:32:18
9 RASOTICA REGISTAR Nenad Vulić
13:32:42
10 SALBUNARA TUNJIĆ – OLA Tunjić Mirko
13:41:12
11 LINEA MARINA KAŠTELA Željko Perić
13:44:02

Vidmo se dogodine u isto vrime!


VIŠKA REGATA

05.11.2010.

Nakon proljetnog pripremanja za sezonu, jedrilica Marina Kaštela sudjelovala je na Viškoj regati 2010 godine.

Prijavljena je u ORC razred sa ostalim brzim krstašima poput Barba Branka, Teute i ostalima. Prvu etapu Split-Vis pobijedili smo ispred ostalih za nekih 20 minuta, a drugu etapu isto tako. Nažalost, pošto smo jedrili po ORC premjeru, na kraju smo regatu završili na 7 mjestu. Ostaje zadovoljstvo prolaskom kroz cilj kao prvi u obje etape, lijepim jedrenjem i vještim vođenjem broda od strane kap.Berketa.

Posada i jedrilica se priprema za najzahtjevniju regatu “Jabuka” 12.11.2010. Po završetku regate izvjestiti ćemo o regati i plasmanu jedrilice.


OSIGURANJE OD POSLJEDICA NESRETNOG SLUČAJA

27.10.2010.

Sportski klubovi Marina Kaštela sklopili su ugovor s Generali osiguranjem te su sva djeca za vrijeme treninga u odbojkaškom, veslačkom i jedriličarskom klubu osigurana od posljedica nesretnog slučaja.


KUP PRIMOŠTENA

25.10.2010.


Na dvodnevnoj regati je sudjelovalo 4 djece iz kluba: Ivan Vrbatović, Petar Milun, Tina Gizdić i Bruno Marević.

Na regati su bila prijavljena 32 broda. Prvog dana regate jedrilo se po laganom jugu unutar Primoštenskog akvatorija. Nakon prvog dana naši jedriličari su pokazali iznimno dobar nastup: Tina je bila 4. , Petar 7. , Ivan 8. a Bruno 21., što je odlično s obzirom na to da je prvi put nastupio na regati.

Drugog dana jedrilo se po jugu od 4-5 bofora . Tina je pokazala napredak po jakom vjetru te je napravila 2 treća mjesta, a ukupno zauzela 4. mjesto, te je bila prva cura do 12 godina.

Ivan i Petar su također pokazali napredak po jakom vjetru te završili ukupno na 13. i 14, mjestu što je jako dobar rezultat.

Bruno je na svojoj prvoj regati zauzeo ukupno 26. mjesto.


PH DO 12 GODINA – CRIKVENICA

28.09.2010.

PH do 12 godina okupilo je 91 jedriličara u domaćinstvu Jedriličarskog društva Val iz Crikvenice. Orkanska bura sa kišom u subotu nije dozvolila sucima postaviti regatno polje i floti najmlađih jedriličara isploviti u akvatorij ispred grada Crikvenice. Ružno vrijeme iskoristili smo zato za posjet crikveničkom Akvariju, gdje smo mogli uživati u nevjerojatnim primjercima morskih stvorenja, uključiv i ribe tropskih mora, pirane i druge.

Ipak, u nedjelju se vrijeme smilovalo te su odjedrena četiri plova Prvenstva Hrvatske do 12 godina u klasi Optimist.

Ukupni pobjednik je Dominik Perković iz JK Labud, Split dok je od naših jedriličara najbolje plasirana Tina Gizdić, koja je u ukupnom poretku zauzela 25. mjesto. Čestitamo svim našim jedriličarima na rezultatu koji su postigli u tako teškim uvjetima.

Plasman naših jedriličara:
25. Tina Gizdić – JK Marina Kaštela
59. Ivan Vrbatović – JK Marina Kaštela
61. Petar Milun – JK Marina Kaštela


REGATA SV DUJMA – JK MORNAR

09.05.2010.

Prvi dan je bila bonaca, pa nije bilo moguće jedriti, ali nas je zato drugi dan dočekalo jako jugo, 4-5bf, kojeg je pratila kiša. Poslijepodne se razvedrilo, pa smo odjedrili treću regatu po
maeštro-tramontani od 2-3 bf.

Treći dan je zapuhao maestral od 2 bf te su odjedrene 2 regate. Dala je desna strana uz Čiovo i bio je dosta jak kurenat. Tina Gizdić je prvu regatu bila 4. do samog cilja, ali je u cilju izgubila 3 mjesta i na kraju ušla kao 7.

Drugu regatu dobila je penal u orcu te je okrenila bovu 32., a u cilj je ušla 17.


SOLARIS KUP 2010. ŠIBENIK

22.03.2010.

Regata se održavala od 19. do 21. 03.

Djeca su pokazala veliki napredak u odnosu na prijašnje regate, te su postali puno samostalniji i odgovorniji.Puhalo je jugo snage 4-5 BF po kojem su se odjedrile 3. regate ukupno 6 od 9. Iznimno me iznenadio napredak Tine, koja se uvijek bojala jedriti po takvim uvjetima, a ovaj put je postigla jedno 7. mjesto, te ukupno zauzela 61. mjesto, koje joj je ujedno donijelo prvo mjesto cure do 12 godina.

Mateo babić je zauzeo 76. mjesto , a Ivan Čirko 89. mjesto od ukupno 113 jedriličara.


I. OTVORENO PRVENSTVO JK SPLIT

08.03.2010.

Regata je trajala 2 dana u razdoblju od 6.-7. 03.
S obzirom da se regata održavala u susjednom Klubu JK Split te nam je regatno polje bilo blizu, isplovljavali smo iz našeg kluba.

Prvog dana regate izašlo se s vanjske strane Čiova po laganom jugozapadnom vjetru, koji nije bio dovoljno jak za održavanje regate, te je regatni odbor odlučio pokušati dati regatu ispod Slatina.

Laserima je dat start, međutim vjetar nije dugo trajao pa tako optimisti prvog dana nisu odjedrili ni jedno jedrenje.

Drugog dana regate puhala je bura 5BF, koja je slabila krajem dana. Unatoč početnom strahu, Tina je odjedrila dvije regate od 3 koje su se održale toga dana. Ivan i Mateo odjedrili su sve. Od svih optimista na regati jedrilo je samo 50% flote, te nam je iznimno drago bilo što je Tina ipak pokazala da može i da se bori. Ukupno je zauzela 42. Mjesto, a ujedno je i bila prva cura do 12. godina.

Mateo je zauzeo 37. mjesto, a Ivan 41.


KAIROS KUP 2010. – TROGIR

14.02.2010.

2013-jk-kup-kairos-06

Regata se održavala 13.02 – 14.02. 2010. , te je u 2 dana odjedreno 3 plova.
Prvog dana regate jedrilo se po jako slabom lebiću i uspjela se odjedriti samo jedna regata.

Na regati je sudjelovalo troje jedriličara iz JK Marina Kaštela: Tina Gizdić, Mateo Babić i Ivan Čirko, od ukupno 62 jedriličara iz Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

Prvog dana Tina zauzima 15. mjesto, Mateo 38. , a Ivan 41. mjesto.
Drugog dana uz cjelodnevnu kišu i slab levanat regatni odbor ipak odluči dati dvije regate pa tako s time napraviti dovoljan broje jedrenja da Kaioros Kup bude službeno važeći za kriterijsku ljestvicu.

Jedrilo se po jako teškim uvjetima, kiši i velikoj hladnoći koju je trebalo izdržati.

Drugog dana Tina postiže 24. i 16. mjesto, Mateo 53. i 48. mjesto, te Ivan 57. i 51. mjesto.

S tim rezultatima Tina zauzima ukupno 11. mjesto, 3. cura ukupno, te 1. mjesto ukupno do 12 godina.

Mateo zauzima ukupno 51. mjesto, a Ivan zauzima 55. mjesto.

Rezultati : http://www.jktrogir.hr/download/kupkairos/2010/kairos2010opt.htm