16. KUP LOŠINJA ZA OPTIMISTE

14.11.2014

jkk-16-kup-losinja02

Proteklog vikenda u Malom Lošinju je održana kriterijska regata za klasu optimist u organizaciji jedriličarskog kluba Jugo. Zbog loše prognoze na regati se okupilo nešto manje od sto brodova.

Iz našeg kluba na put je krenulo šest optimista: Ivan Jurić,  Adrian Peović, Sunčica Bakotin, Petar Milun, Bruno Marevicć i Ivan Vrbatović. Prvog dana regate se nije jedrilo zbog prejakog juga koje je na udare bilo i preko 40 čvorova. Organizatori su upozoreni od strane lučke kapetanije da se ne isplovljava na more. Iako se nije jedrilo, prvi dan je bio zanimljiv djeci. U 18 sati je u prostorijama lokalnog hotela održana prezentacija lošinjske regatne pasare nakon čega je održana i lutrija za djecu. Najsretniji na lutriji je bio dječak iz JK Kvarner koji je osvojio novo jedro.

Drugi dan je donio uvjete po kojima se moglo jedriti. Puhalo je jugo 12 – 22 čvora. U 9:30 se isplovilo, no organizatori su imali problema sa sidrenjem jer je val bio viši od 2 m. Start prvog plova je uslijedio u 11 h. Kako je bio kontra kurenat, start se ponavljao po nekoliko puta u svakom plovu. Ivan V. je dobro odjedrio pola prvog plova kada je bio 6., no onda je napravio velike greške u drugu orcu i ciljem prošao 18. U drugom plovu je također bio u prvih 10., ali mu se brod napunio na jednom valu te u cilj dolazi 27. Petar je nakon izlijetanja u prvom plovu druga dva ušao na prosječnom 23. i 18 mjestu. Sunčica i Adrian su s mučninom jedrili što je rezultiralo izlijetanjima i lošim jedrenjem. Dominaciju po jakom vjetru  potvrdio je Tin Gmitrović koji je upisao dva prva mjesta i jedno četvrto.

Trećeg dana su se odjedrila još dva plova. Sunčica je ušla 14. i 16., no jedan plov je diskvalificirana. Morat će njen trener poraditi na tome da manje izlijeće. Ostali su nastavili lošu seriju od prethodnog dana. Ivan V. regatu je završio na 25. mjestu, Petar je bio 31., Ivan J. 52., Adrian 61., Bruno 62., a Sunčica 73. Čestitke organizatorima koji su se potrudili da djeci bude lijepo te da imaju obrok svakog dana nakon vraćanja s mora. Pobjednik regate je Tin Gmitrović,  drugi je bio Leon Kljuš,  a treća Sara Muješić. Čestitke pobjednicima!