Hrvatski veslački klub Marina Kaštela

Gospodin Joško Berket, kao veliki vizionar i pokretač, dao je ideju te veliku financijsku potporu kako bi oplemenili prostor i mlade kaštelane i kaštelanke doveli na druženje s morem i čamcima. Okupio je svoje prijatelje, koji su mu pomogli u realizaciji i pokretanju veslačkog kluba, te je 1996. god. osnovan Hrvatski veslački klub “Kaštela” po geslom “VIŠE VESLAČA – MANJE PUŠAČA”. Prvi predsjednik kluba bio je gospodin Ante Topić, a prvi trener bio je poznati veslački entuzijast Nikola Stipaničev.

hvkk-izlet-osnovnoskolaca

1998. god. klub useljava u staro oronulo skladište na Polantani. Uprava, gospodin Berket, prijatelji Kaštela, mladi koju su počeli dolaziti u klub uredili su skladište i cijeli prostor oko njega. Te godine krenule su i prve regate na koje su poceli ići mladi kaštelani. Prva regata na kojoj se pojavljuje HVK “Kaštela” održana je u Rijeci Dubrovačkoj 19. travnja 1998. god. kao prva regata Kupa Dalmacije. Na prvom svom pojavljivanju mladi kaštelani osvajaju odličja – dva zlata i broncu.

Osim što se 1998. god. počinju natjecati veslači HVK “Kaštela” počinju i organizaciju regata. Povodom Dana državnosti HVK “Kaštela” organizira 23. svibnja 1998. god. regatu u Kaštel Kambelovcu. Kaštelani osvajaju pehar kao najmasovnija momčad u natjecateljskom dijelu, ali i drugo mjesto po osvojenim bodovima. Već tada upozorena je veslačka javnost na nova imena koja obećavaju, na klub što ulazi u ravnopravnu borbu za bodove u Kupu Dalmacije.
1998. je godina u kojoj se kaštelani prvi put pojavljuju u Kupu Dalmacije kao natjecatelji, zatim kao organizatori i domaćini regate za Kup Dalmacije, ali te godine odlaze i na sedmo državno prvenstvo u veslanju. Od 16.- 20. rujna 1998. god. na Jarunu u Zagrebu osvajaju prva državna odličja: bronca – skif kadetkinje, srebro – dvojac s kormilarom – stariji juniori, zlato – 4 X GIG – 86.-87. godište. To su bili rezultati jednogodišnjeg rada veslačkih zanesenjaka iz Kaštela na čelu s gospodinom Stipaničevim. Veslačku sezonu za 1998. god. kaštelani u Kupu Dalmacije završavaju na 3. mjestu, a njihov trener Nikola Stipaničev dobiva posebnu nagradu za rad s mladima koji su na državnom prvenstvu postigli zapažene rezultate.

1999. god. nastaje smjena trenera i čelnika kluba. Novi trener postaje gospodin Damir Barišić, a novi predsjednik kluba gospodin Marinko Kovačev. Smjena se ne odražava na rad mladih veslača i veslačica. Oni, već sada zaljubljenici u veslanje, željni dokazivanja, nastavljaju predano raditi i osvajati nove pobjede. To je godina u kojoj postaju prvaci u prvenstvu Hrvatske za osnovne škole (natjecalo se 54 škole iz cijele Hrvatske). Tu godinu osvajaju i 3. mjesto u Kupu Dalmacije.
U 2000. god. rezultati su još sjajniji. Klub postaje ukupni pobjednik Kupa Dalmacije nakon četiri održane regate (Split, Dubrovnik, Makarska, Kaštela), a takoder te godine klub dobiva i prvog prvaka Hrvatske u četvercu na pariće za mlade juniorke uz još osvojena tri 2. i dva 3. mjesta. Iste godine veslači našeg kluba prvi put nastupaju na velikoj međunarodnoj regati u Villachu (Austrija) sa zapaženim rezultatima. Osvajaju jedno 1. mjesto, dva 2. i jedno 3.
2001. god. kontinuitet našeg kluba se nastavlja. Ponovno, drugi put za redom, naš klub je pobjednik Kupa Dalmacije u konkurenciji trinaest klubova medu kojima su “Gusar” – Split, “Jadran” – Zadar, “Krka” – Šibenik, “Mornar” – Split, “Neptun” – Dubrovnik i dr. Takoder na prvenstvu Hrvatske osvajamo medalje. Prvo mjesto – četverac na pariće za kadete, dva druga i dva treća mjesta. Nastup na regati u Villachu te godine je još uspješniji i osvajamo dva prva mjesta, četiri druga i dva treća mjesta u vrlo jakoj medunarodnoj konkurenciji. Nastupilo je devet nacija iz Evrope i svijeta.

2002. god. je rezultatski najuspješnija godina od osnutka kluba. Veslači i veslačice koji su od samog početka u klubu, nakon pet godina gotovo svakodnevnog treninga su stasali u vrlo kvalitetne natjecatelje, što je ove godine urodilo iznimnim rezultatima. Na prvenstvu Hrvatske naš klub osvaja četiri prva i četiri treća mjesta. Prva mjesta osvajaju: dvojac bez kormilara za juniore (do 18 godina), četverac bez kormilara za juniore, četverac na pariće za juniorke i dvojac bez kormilara za lake seniore (nastupili juniori). Ovi rezultati svrstavaju nas medu najuspješnije klubove u Hrvatskoj. Takoder osvajamo 4. mjesto na Kupu Dalmacije, nekoliko medalja u Villachu, a naš dvojac nastupa u Minchenu na najvećoj juniorskoj regati u svijetu (oko 1300 natjecatelja) i osvaja 4. mjesto u svojoj kategoriji, dok naša veslacica u kombinaciji s veslačicom iz Dubrovnika na istoj regati osvaja peto mjesto u dvojcu na pariće za juniorke.

Naravno da iza ovako velikog i kvalitetnog pogona veslača stoji i vrlo jaka i kvalitetna uprava, stručni tim (tri trenera) i brojna logistika na čelu sa osnivačem kluba gospodinom Joškom Berketom i sloganom “VIŠE VESLAČA – MANJE PUŠAČA”.