Arhiva 2013

31.12.2013

VESLAČKI MARATON VUKOVAR – ILOK I MIHOLJSKA REGATA

01.10.2013.

Poklonici veslanja vikend iza nas su došli na svoje na krajnjem hrvatskom istoku. U Vukovaru se održao jubilarni deseti Veslački maraton Vukovar-Ilok (36 km), koji se od 2004. godine redovito održava u znak sjećanja na osnivanje legendarne 204. brigade HV-a (23. rujna 1991.). Čak 32 člana HVK Vukovar izgubili su život u Domovinskom ratu ili se još i danas vode kao nestali pa je ovaj događaj ujedno i sjećanje na njih, a u Osijeku je dan poslije održana Miholjska regata. Ne treba niti napominjati da su naši veslači biti u Vukovaru i Osijeku, to je izlet koji ne propuštamo već 14 godina.
Svake godine smo na maratonu bili sve bolji i bolji, prošle godine ukupni pobjednici, a ove godine ponovno isti uspjeh, s tim da su naši maratonci tome dodali i rekord maratona (1:40.44). Najbrže odveslano vrijeme maratona od kada se održava odveslali su Frane Malenica, Petar Novak, Mate Rajić, Josip Ivčević, Goran Turković, Bernard Samardžić, Pave Kuzmanić, Toni Čavka i kormilar Luka Šćurla i tako iza sebe za 20 sekundi ostavili odlične domaćine, posadu grada Vukovara.

Ove godine je nastupilo 16 posada. Vukovar nas je uvijek gostoljubivo prihvaćao i uvijek smo se tamo osjećali skoro kao kod kuće, pa se evo već bilježimo za iduću godinu, a možda i sa dvije posade iz Kaštela.

Dok su maratonci grabili od Vukovara prema Iloku, mladi su veslači i veslačice obišli Memorijalno groblje Domovinskog rata , Spomen-dom Ovčara i Memorijalni muzej u vukovarskoj vojarni, u pratnji s Joškom Berketom, koji nam se svake godine pridruži u Vukovaru i Osijeku.
Drugi dan smo nastupili u Osijeku na Miholjskoj regati, gdje nas vrijeme, nažalost, nije poslužilo kao u Vukovaru.Uz hladan vjetar i kišu regata je trebala biti za sve uzrasne kategorije, ali su suci na stazi iz sigurnosnih razloga otkazali trke skifova i kadeta, a naše su posade osvojile 6 medalja. Pri tome posebno ističemo našeg Pavu Kuzmanića koji je u Osijeku zaradio svoju 100. medalju.

Ovog puta su podrška naših i na maratonu i u Osijeku bili po prvi put roditelji naših veslača, obitelj Vrbatović i Samardžić koji su nam osim u navijanju i fotografiranju sa svojom velikom voljom da pomognu bili na raspolaganju.


23. (70.) HRVATSKO VESLAČKO PRVENSTVO, Zagreb, 13.-15.09.2013.

16.09.2013.

Veslači Marine Kaštela su se sa prvenstva kući vratili sa dvije titule Prvaka države čime je i završen službeni dio natjecateljske sezone. Nakon niza dobrih rezultata kroz sezonu, nastupa na domaćim i međunarodnim regatama, medalje na Europskom juniorskom prvenstvu, nastupa čak 4 člana na Svjetskom juniorskom prvenstvu možemo biti zadovoljni sezonom.

Protekli vikend se na Jarunskom jezeru okupio priličan broj veslača iz cijele Hrvatske u svim kategorijama od kadeta B, preka kadeta A, juniora B i A do seniora i veterana. Naš klub je nastupio sa 21 veslačicom i veslačem, a uspjeh naših je bio šaren.

Kada smo prije nekoliko mjeseci razmišljali što sa juniorima, počela bi bolit glava jer imali smo problem što je Ujaković presto trenirati, a nismo imali adekvatnu zamjenu. Odlučili smo „u vatru“ baciti mladog Vrbatovića koji je 2 godine mlađi, a koji se na kraju pokazao i kao vrlo perspektivan ako bude htio raditi. U samo tri tjedna zajedničkog treniranja uspjeli smo ih uveslati da je veslanje u 4+ i 4- bilo melem za oči. Toni Čavka, Bernard Samardžić, Pave Kuzmanić, Mate Vrbatović su se okrunili dvostrukom titulom Prvaka države, a uz njih je u 4+ sudjelovao i Luka Ščurla kao kormilar, a ništa manje važan član posade. Trke su odradili tehnički i taktički na nivou da protivnicima nisu davali nikakvu nadu da netko drugi može biti prvi.

1xKŽB (Antea Duvnjak) prvi put je veslala na ovako velikom natjecanju, a osim toga za nju je ovo treća regata i sve što je napravila je dobro jer ovo će joj biti veliko iskustvo za sljedeče godine. 6 mjesto

1xKŽA (Lucija Ščurla) jako loš nastup i podbačaj koji je donekle popravila prvim mjestom u finalu B, ali ona je vrijedila za finale A, pa čak i medalju,mada za takve stvari treba trenirati i truditi se cijelu godinu.

1xJWB (Angela Đerek) Lošim veslanjem, a uz to malom željom za dokazivanjem teško se može postizati dobre rezultate. 2. Mjesto (finale B)

2-JŽA /2xJŽA (Anica Skelin, Vlatka Bašić) U obje discipline nisu pokazale dovoljnu borbenost i svoj maxsimum. Potrebno je puno više odlučnosti da bi se trke brže završavale i da bi zaostatak za ostalima bio manji. 6. Mjesto

2xKMB (Lovre i Jakov Zović) Isto kao i Antea su povedeni da skupljaju iskustva za sljedeće godine jer su mlađi od svojih konkurenata pa se nadamo da će to i iskoristiti. 2. Mjesto (finale B)

1xJMB (Antonio Samardžić) Teško je govoriti koliko netko vrijedi dok to ne pokaže, ali Antonijevo veslanje na Prvenstvu je bilo žalosno. Momak koji je svojim veslanjem do sada pokazivao da se u ovoj disciplini može boriti sa svima i biti na nekim regatama prvi, vrijedio je barem finala A ako ne medalje, a veslanjem 24 zaveslaja ni na treningu se kadete ne može dobivati. Najveći podbačaj! Bez plasmana jer se nije plasirao ni u finale B.

4xKMA (Marko Jadrić, Marin Bašić, Toni Veljača, Fabio Klarić) U natjecanje su krenuli loše ali su se kroz sljedeće trke dizali i kada su ušli u finale nadali smo se da bi mogli biti u borbi za medalju. U finalnoj trci do zadnjih 200 mjetara su bili u igri za medalju i onda se „nešto“ dogodilo. Borili se jesu ali ne dovoljno. 6. Mjesto

4xKMA (Petar Đerek, Jure Čevanić, Stipe Šakić, Ante Jakelić) Relativno mlada, na brzinu sastavljena posada koja je kao 1xKWB i 2xKMB došla stjecati iskustvo mogla je to iskoristiti i bolje. U repasažu su, da li zbog straha, nervoze ili nečeg trećeg, napravili nekoliko grešaka koje su ih koštale boljeg plasmana i na kraju su ostali bez A i B finala.


6. KUP DALMACIJE (SPLIT)

03.09.2013.

Ovaj je vikend  u Splitu završen Kup Dalmacijeu veslanju za 2013.
U subotu se veslalo na regatnoj stazi u Spinutu, a regata je održana u organizaciji HVK "Mornar". U A juniorskoj kategoriji HVK Marina Kaštela osvojio je pehar za prvo mjesto, a tu su nas obradovali Toni Čavka, Bernard Samardžić, Pave Kuzmanić i Mate Vrbatović u 4-,pa onda opet Toni Čavka u 1x,a Bernard i Pave su u 2- bili drugi, dok se Anica Skelin okitila broncom u 1x.
Kod juniora B Antonio Samardžić se u 1x okitio zlatom (možda za neke iznenađenje).
Kadeti su se ovaj vikend konačno malo probudili i osvojili
 2xkma Fabijan Klarić i Toni Veljača prvo mjesto,
2xKMB Stipe Šakić, Marin Mateljan prvo mjesto,
1xKŽA Lucija Šćurla treće mjesto,
2xKMB Marko Gelo,Robert Cvijetić drugo mjesto,
4xgig Marko Jadrić,Jure Čevanić,Petar Đerek,Ante Jakelić,kor. Šime Kovač treće mjesto.

Sada nam predstoji intenzivna priprema za PH koje je za 15 dana u Zagrebu, tako da u dobrom raspoloženju možemo ići na regatu u Vukovar i Osijek.


SVJETSKO PRVENSTVO ZA JUNIORE 2013. (Trakai, Litva)

26.08.2013.

Na nedavno održanom SPJ u Litvi (07.-11.08.) naš klub je imao 4 predstavnika. Bernard Samardžić je veslao sa Plišićem (Jadran Rijeka) u dvojcu bez kormilara, Pave Kuzmanić je sa Hartlom (Trešnjevka Zagreb), Bilošom (Trešnjevka Zagreb), Ančićem (Mornar Split) i kor. Džalto (Vukovar) veslao u četvercu sa kormilarom, Toni Čavka i Luka Ščurla su nastupili u osmercu sa Bumbak, Čoga, Laća (Krka Šibenik), Nemčić, Križmančić (Jarun Zagreb), Metković (Neptun Dubrovnik), Brandt (Vukovar).

Uz četiri veslača iz našeg kluba je na SP bio i trener Josip Berecka pa smo tako bili klub sa najviše predstavnika u HR reprezentaciji na ovom SP.

Natjecanje je održano u prekrasnom ambijentu jezera Galve, a nastup naših po posadama je bio šarolik. Prije samog odlaska smo se potajno nadali nešto boljim rezultatima, ali u konačnici možemo biti zadovoljni jer kada se uzme u obzir koliko su pojedine posade zajedno trenirale onda je postignuto zadovoljavajuće. Naime, stalno se u Hrvatskoj ponavljaju iste greške da se posade za velika natjecanja formiraju kasno i tako nemaju mogućnost uveslavanja.

Najbolje plasirana CRO posada na ovom natjecanju je bio dvojac bez kormilara kojeg je trenirao i naš trener Berecka. Oni su po dosadašnjim pokazateljima vrijedili za finale A, ali loše odveslana polufinalna trka ih je odvela u finale B gdje su zauzeli  drugo mjesto (ukupno 8).
Četverac sa kormilarom u kojem je veslao Pave Kuzmanić iz našeg kluba je natjecanje završio na 10 mjestu, ali ako se uzme u obzir, gore već spomenuto da su zajedno u čamcu bili svega desetak dana onda taj rezultat nije tako ni loš.

Osmerac u čijem sastavu su bili naši Luka Šćurla i Toni Čavka ipak nije imao šanse da ponovi nešto slično kao i na EP (gdje su bili 3.) jer su ostale posade fizički puno jače od naših. Na kraju 3. Mjesto u finalu B (ukupno 9.).
Od ovogodišnjih reprezentativaca našeg kluba sljedeću godinu u istoj kategoriji (juniori) ostaju Samardžić, Čavka i Šćurla pa se nadamo da će i sljedeće godine izboriti svoje mjesto u reprezentaciji i da će ovogodišnje iskustvo pozitivno iskoristiti, dok Kuzmanić prelazi u stariju kategoriju (seniori B) gdje mu sigurno neće biti lako i trebat će se dobro namučiti i dokazivati, jer seniorsko veslanje je ipak nešto drugo.


ODLIČAN POČETAK NAŠEG DVOJCA NA SVJETSKOM JUNIORSKOM PRVENSTVU U VESLANJU

08.08.2013.

Jučer je bio prvi dan natjecanja na Svjetskom veslačkom prvenstvu za juniore koje se održava na jezeru Galve u Litvi. Na kvalifikacijskim trkama nastupio je dvojac bez kormilara sa Bernardom Samardžićem iz HVK Marina Kaštela i Danijelom Plišićem iz VK Jadran Rijeka, te trku završio kao prvi. Momci su nakon trke rekli treneru da lošiju trku nisu odveslali. Na zagrijavanju uletili u trstike,loš start,neposredno nakon toga racina i onda malo valovi,a kad su sve to izredali odlučili su odveslati trku kako treba i preuzeti vodstvo nad SAD-om. Unatoč odličnom početku, i dalje je prerano za prognoze jer je ovo tek prva trka.

Danas će svoju prvu trku veslati osmerac, u kojem vesla naš Toni Čavka, a kormilari Luka Šćurla. Željno iščekujemo dalje vijesti iz Litve.


KAŠTELANSKI VESLAČI PRIPREMAJU SE ZA SVJETSKO PRVENSTVO U VESLANJU

25.07.2013.

Iza juniorske reprezentacije je 8 dana odličnih priprema za SP u Litvi (Trakai).
Veći dio veslačica i veslača iz reprezentacije se pripremao na Ramskom jezeru u susjednoj BiH. Pod budnim očima trenera Berecke, Radačića, Županovića, Barišića, Dragovića i Izbornika Šuka, donesena je konačna odluka i nastavljen rad po posadama.

Odlučeno je da na SP ide 2XJŽA, 4XJŽA1xJMA, 2-JMA ,4XJMA, 4+JMA, 8+JMA.
Od naših Kaštelana na SP će nastupiti Toni Čavka i Luka Ščurla u 8+, Pave Kuzmanić u 4+, a Bernard Samardžić  u 2-.
Kako saznajemo treneri su super zadovoljni uvjetima na jezeru, smještajem i hranom u franjevačkom samostanu Šćit i naravno odrađenim treninzima, trenutnom formom posada.

Nakon priprema u Rami veslači će provesti dva dana kući i onda već u nedjelju putuju na završne pripreme u Zagreb na Jarunsko jezero gdje će na stazi raditi na završnim finesama, “postavljanju glazure“ dakle će 05.08.2013. krenuti prema Litvi gdje natjecanje započinje 07.08..

Nadamo se da ćemo iz daleke Litve dobivati dobre vijesti o uspjesim naših mladih veslačica i veslača.


5. KUP DALMACIJE 2013. – MEMORIJAL “IVAN JERČIĆ”, KAŠTELA

01.07.2013.

Po skoro idealnom vremenu za veslanje održan je 5. Kup Dalmacije Memorijal Ivan Jerčić 2013 u organizaciji HVK Marina Kaštela. Uz gostovanje svih dalmatinskih klubova na našoj regati već godinama uvijek imamo neki klub izvan Dalmacije, pa smo tako ove godine ugostili veslače iz VK Jadran Rijeka.
Regata je odrađena po planiranoj satnici bez kašenjenja utrka, suci na stazi (koliko nam je poznato) nisu imali većih problema,a cijela regata je završena sa ukupnom pobjedom Mornara iz Splita.

Naš klub je nastupio u dosta oslabljenom sastavu jer su isti vikend neki imali krizme, a jedan dio mlađih veslača je zbog bolesti bio prisiljen preskočiti nastup na svom terenu.

Dosta utrka je do zadnjeg zaveslaja bilo zanimljivo, ali uzbuđenje je počelo rasti kada su dvojci juniora krenuli na zagrijavanje. Svi smo nestrpljivo iščekivali da vidimo tko će podignuti pehar u memorijalnoj utrci, pogotovo što smo i mi tu imali favorite (Samardžić-Plišić i Čavka-Kuzmanić).
Samardžić i Plišić su u trku ušli odlučno i od starta preuzeli blago vodstvo, a na pola staze su odlučili još malo „stisnuti gas“ i ostale u trci ostaviti bez ikakvih šansi da se nadaju prvom mjestu. Tako su još jednom dokazali da su najbrži naš juniorski dvojac (nedavno su isto napravili na Bledu).

Natjecatelji su nakon regate krenuli na zasluženi odmor od 20 dana nakon čega će krenuti na pripreme za PH koje ih očekuje u rujnu, a Samardžić, Čavka i Kuzmanić imaju samo 5 dana odmora (punjenje baterija), jer već idući tjedan putuju na pripreme juniorske reprezentacije za SP u Litvi početkom srpnja. Čeka nas burno i uzudljivo veslačko ljeto.

2-jma /2-sm Bernard Samardžić,Danijel Plišić 1. i 2. mjesto
2-jma/2xjma Pave Kuzmanić, Toni Čavka 3. i 3. mjesto
1xjža Angela Đerek 3. mjesto
4xkma Fabio Klarić, Toni Veljača, Marko Jadrić,
Marin Bašić
1. mjesto
4xkma gig Lovre Peričić, Petar Đerek, Jure Čevanić,
Antonio Novokmet, kor. Šime Kovač
3. mjesto
2xjmb Mate Vrbatović, Antonio Samardžić 3. mjesto
2xkmb Marko Gelo, Ante Šakić 2. mjesto
1xkmb Alen Beneš 3. mjesto

VESLAČI HVK MARINA KAŠTELA ODLIČNIM NASTUPOM DO SVJETSKOG PRVENSTVA

17.06.2013.

U bajkovitoj prirodi Bleda i Bledskog jezera, možda jednom od najljepših mjesta za veslanje, proteklog vikenda je održana 58. Međunarodna regata Bled 2013. na kojoj su se juniori pod budnim okom izbornika Šuka borili za svoja mjesta u reprezentaciji za nastup  na Svjetskom prvenstvu u Litvi početkom kolovoza. Naš klub je na regati nastupio sa 4 veslača, Pave Kuzmanić, Bernard Samardžić, Toni Čavka i Antonio Samardžić.

Prvi dan natjecanja su naši juniori nastupili u dvojcima bez kormilara: Bernard Samardžić sa Plišićem iz Jadran Rijeka, a Pave Kuzmanić i Toni Čavka zajedno u čamcu. Pave i Toni su loše odveslali trke i izbornik ih je želio i drugi dan vidjeti u dvojcu, pa su drugi dan u nešto slabijoj konkurenciji bili drugi, ali s puno boljim veslanjem.

Samardžić i Plišić su u finalu odveslali odličnu trku i na cilju bili drugi sa sekundom zaostatka za posadom Češke koja je na nedavnom EP bila druga. Treba napomenuti da im je ovo prva zajednička trka u dvojcu nakon desetak odveslanih treninga. Prva sljedeća posada iza naših je bila posada Krke koja je ciljem prošla 10 sec. iza naših.

Drugi dan su se složili četverci bez kormilara pa su Beki i Plišo sjeli sa posadom Krke (Čoga, Laća) i u finalnoj trci sa sekundom prednosti pobjedili ispred druge Hrvatske posade (Hartl, Biloš, Metković, Brandt).

Sa odlično odveslanim vikendom Plišić i Samardžić su osigurali svoje mjesto u reprezentaciji za Svjetsko prvenstvo, dok će Čavka i Kuzmanić još morati malo pričekati konačnu odluku izbornika.


VESLAČI MARINE KAŠTELA BRONČANI NA EUROPSKOM PRVENSTVU

28.05.2013.

Hrvatska juniorska veslačka reprezentacija je proteklog vikenda nastupila na Europskom prvenstvu u Minsku (Bjelorusija).
Naši su nastupli sa četiri posade i osvojili tri medalje, što je odličan rezultat.
Iz našeg kluba ovom odličnom rezultatu pridonjeli su Bernard Samardžić, Toni Čavka i Luka Ščurla koji su u osmercu uz Križmanića, Nemčića (VK Jarun Zagreb), Bumbaka, Čogu VK Krka Šibenik), Plišića (VK Jadran Rijeka) i Metkovića (VK Neptun Dubrovnik) osvojili brončanu medalju.
Brončana medalja u kraljevskoj disciplini kako se još osmerac naziva je ujedno i prva medalja za naš klub sa EP i SP.
Do sada smo imali nekoliko finala na SP za juniore i seniore ali ova tri momka su nam donjela posebno veselje.
Ista ova posada je prije dva tjedna u Munchenu na međunarodnoj regati također bila brončana.

U Minsku su se osim osmerca, medaljama okitili dvojac na pariće cura (Žana Krakić, Ivana Krkljuš) i četverac na pariće (Ante Ančić, Luka Baričević, Roko Šitum, Tomislav Šain, dok je Ivan Županović (VK Jelsa) bio 1. u finalu B.

Čestitke svima!


EUROPSKO JUNIORSKO PRVENSTVO

17.05.2013.

U subotu naša tri reprezentativca (Toni Čavka, Bernard Samardžić, Luka Ščurla) idu na završne pripreme u Zagreb pred Europsko juniorsko prvenstvo koje se od 23-25.05 održava u Minsku (Bjelorusija).

Naši će boje Hrvatske predstavljati u 8+, a uz njih će u čamcu veslati Plišić iz Rijeke, Metković iz Dubrovnika, Laća i Bumbak iz Šibenika, Nemčić i Križmanić iz Zagreba.

Osim osmerca na EP još putuje četverac na pariće, samac i dvojac na pariće cura.

Svima želimo dobre rezultate i s nestrpljenjem očekujemo početak natjecanja.

http://www.erjc2013.by/File/2013_ERJCH_MINSK_ENTRIES.pdf


ODLIČAN REZULTAT NAŠIH VESLAČA NA REGATI U MUNCHENU

06.05.2013.

2013-hvkk-munchen2013Ovaj su vikend naši veslači nastupili na međunarodnoj juniorskoj regati u Munchenu i ostvarili odlične rezultate. Bernard Samardžić, Toni Čavka i kormilar Luka Šćurla, zajedno sa Bumbakom, Čogom, Plišićem, Metkovićem, Nemčićem i Križmanićem su trku završili kao treći. Dobar rezultat, a kada se malo bolje analiziraju prolazi trke, onda se vidi da su naši stalno bili u trci jer zaostatak za prvoplasiranim Britancima od 2 sekunde i skoro fotofiniš sa drugoplasiranim Njemcima pokazuje da je Luka na kormilu dobro "naciljao" cilj i posadu doveo do medalje. Čitava je priča dobila još bolji epilog kada smo dobili i službenu potvrdu da ovaj osmerac ide na Europsko prvenstvo.

Dan ranije, Bernard Samardžić je u četvercu sa Bumbakom, Čogom iz Krke i Plišićem iz Rijeke u finalu B podijelili prvo mjesto sa posadom iz Velike Britanije.


2. REGATA VESKAČKOG KUPA MILJENKA FINDERELA I INTER CITY REGATA

29.04.2013.

Veslačice i veslači proteklog vikenda ponovno su veslali na „Zagrebačkom moru“, na veslačkoj stazi Jarun gdje su se natjecali sa  konkurencijom iz cijele Hrvatske, a juniorima je ovo bila i kontrola za nastup na najjačoj regati za juniore u ovom dijelu Europe, u Munchenu koja je na rasporedu 04. i 05.05.2013.
Iz našeg kluba u prvom redu treba čestitati trojcu koji putuje u Munchen u sastavu Hrvatske juniorske reprezentacije, Toni Čavka, Bernard Samardžić i Luka Ščurla.
Oni su u dva dana veslanja nastupili u kombiniranim posadama sa ostalim veslačima iz drugih klubova,po odabiru izbornika Srečka Šuka. Veslali su u četvercima bez kormilara i u osmercu gdje je Bernard u tri finalne trke osvojio tri zlata, Toni je u tri trke osvojio dva srebra i jedno zlato,dok je Luka na kormilu osmerca kao pravi kapetan broda svoju posadu na cilj doveo sa uvjerljivim vodstvom ispred ostalih.
Regata u Munchenu će ujedno biti i posljednja provjera pred nastup na Europskom prvenstvu u Bjeloruskom Minsku.

Od ostalih naših u juniorskoj konkurenciji još su nastupili Pave Kuzmanić i Dino Ujaković koji svojim nastupom u kombiniranim posadama ovaj put nisu u potpunosti zadovoljili izbornika i uz to još zbog obaveza u školi neće nastupiti u Munchenu.

Iz našeg kluba u drugim kategorijama veslali su i medalje osvojili;

1xkadetkinja – Lucija Ščurla  3. mjesto
4x gig kadeta – Lovre Peričić, Jure Čevanić, Antonio Novokmet, Petar Đerek, kormilar Alen Beneš – 2. mjesto
4x juniorke A – Viktoria Braica, Anica Skelin, Vlatka Bašić, Jelena Kotarac – 2. mjesto
2- juniori B – Mate Vrbatović, Antonio Samardžić – 2. mjesto

Bez medalja kući su se vratili; Fabio Klarić, Josip Bandić, Marko Jadrić, Marin Bašić, Božica Šimunović pa im više sreće želimo sljedeći put.


CROATIA OPEN 2013

18.04.2013.

Velika i jedna od jačih regata na ovom području je iza nas.
1200 veslačica i veslača iz 16 nacija se proteklog vikenda borilo za što bolji plasman na Jarunskom jezeru u Zagrebu.

Iz našeg kluba na regati su sudjelovali; Lucija Ščurla, Anica Skelin, Fabio Klarić, Marin Bašić, Luka Prnjak, Toni Veljača, Toni Čavka, Bernard Samardžić, Dino Ujaković, Pave Kuzmanić, Mate Vrbatović, Antonio Samardžić.

Prvi dan smo natjecanje počeli sa tri medalje i to u 1xkma (Fabio Klarić) prvo mjesto u svojoj skupini i Lucija Ščurla sa svojom imenjakinjom iz VK Krka u 2xkž gdje su bile treće u svojoj skupini. Mate Vrbatović i Antonio Samardžić u 2-jmb su bili treći ali daleko ispod svojih mogućnosti uz loše odveslanu trku.
Juniori su se borili u 2- gdje su Bernard i Dino jedini od Hrvata izborili ulazak u finale.Međutim u finalu su bili u potpunosti „izvan trke“.Od samog početka su krenuli u krivom ritmu s puno grube snage što je dovelo da na kraju budu tek šesti.
Anica u ovako jakoj konkurenciji ipak još uvijek nema šta tražiti,ali joj ovo može biti dobra škola za sljedeću godinu kada je još uvijek juniorka.

Drugi dan je Fabio Klarić veslao sa Tonijem Veljačom u 2xkma i okitio se još jednom zlatnom medaljom. Lucija Ščurla je ovaj put sama izašla na vodu u 1xkž i cilj ponovno prošla kao treća. Anica je odveslala trku u 2xjža sa kolegicom Marinom iz VK Ošjak, ali protivnice su za sada prejake za njih.
Pave, Bernard i Toni su sjeli u 4- sa Plišićem iz VK Jadran Rijeka gdje im je u odličnoj trci malo falilo da budu treći. U finišu su pokušali prestići posadu Turske ali je uveslanost protivnika ipak odnjela našima brončanu medalju.Ipak malo zadovoljstvo možemo imati u tome da smo pobijedili direktne konkurente,kombinaciju VK Krka i VK Jarun.

Već za dva tjedna naši veslači ponovno idu na „Zagrebačko more“ gdje će nastupiti na Inter City regati.


3. KUP DALMACIJE 2013. – DUBROVNIK, 06. 04. 2013.

08.04.2013.

Potajno smo se nadali da će biti dobro vrijeme za veslanje, ali ni ovaj put „dubrovačko“ vrijeme na stazi u Mokošici nije bilo naklonjeno veslačima. Regata je počela laganim burinom, a onda je okrenulo na tramontanu koja je na djelovima podizala valove i do pola metra.

Osim teških uvjeta na stazi, teško nam je ne spomenuti i nekoliko velikih grešaka od strane sudaca na startu i u gliseru, a s tim se slaže i dobar dio trenera iz drugih klubova, a to je utjecalo i da naša prva posada dvojca bez kormilara (Dino, Bernard) ne završi trku jer ih je sudac naveo na krivi pravac, što je skoro dovelo do toga da provu dvojca ostave na jednom od brodova vezanih uz obalu. Srećom da se Bernard slučajno okrenuo u tom trenu vidjeti pravac i vidio brod na nekoliko metara iza sebe. Naglo šijavanje iz pune brzine da ne razbiju brod i trka je za njih bila gotova, jer su ostali već otišli i nije ih se više moglo stići.
U istoj trci naša druga posada (Pave, Toni) su bili drugi iza odlične posade Krke.
Nešto kasnije su naši juniori sjeli u dva četverca bez kormilara kombinirano sa veslačima iz Krke i zauzeli sigurno prvo i drugo mjesto.
Lucija Ščurla u samcu za kadetkinje je odveslala dobru trku i ciljem prošla kao druga.
Dvojac na pariće juniorki (Viktoria Braica, Vlatka Bašić) ipak nisu uspjele ponoviti što su Vike i Anica napravile u Šibeniku, pobijediti posadu Krke. Na kraju su bile druge.
U najmlađoj uzrasnoj kategoriji kadeti B, u dvojcima na pariće Marin Bašić, Luka Prnjak su u čvrstoj borbi do zadnjeg zaveslaja uspjeli pobjediti veslače iz Jadran Zadra i biti prvi.
Druga naša posada je u istoj kategoriji (Marko Gelo, Marin Mateljan) bila treća, a to je za njih velik rezultat jer im je ovo prva zajednička regata.
U četvercu gig se jedino moglo veslati bez većih problema, a u toj trci su naši (Petar Đerek, Lovre Peričić, Jure Čevanić, Antonio Novokmet, kor. Robert Cvitić) bili treći.
Anica Skelin se na regati okitila sa dva srebra i još jednom pokazala da radi dobro. Ovaj put se okušala i u seniorskoj kategoriji i pokazala da se i tu može ravnopravno boriti.
Dvojac na pariće kadeti A (Fabio Klarić, Toni Veljača) je nova posada sa jednim zajedničkim treningom, a pokazali su da imaju kvalitetu jer su na cilju bili drugi.
Dvojac bez kormilara juniori B (Mate Vrbatović, Antonio Samardžić) su veslali dva puta. Prva trka je bila ponovljena jer se posada Gusara sudarila s njima i nakon toga i diskvalificirana, a onda su na start izašli ponovno na kraju programa i sami sebi zagorčali život stalno veslajući u najvećim valovima, umjesto da su pokušali ući u mirniji dio staze. Na cilju su bili drugi.

Već sljedeći vikend nas očekuje jaka međunarodna regata Croatia open 2013. u Zagrebu,koja je ujedno i prva službena ozbiljna kontrola juniorima i seniorima za ulazak u reprezentaciju.


1. KUP DALMACIJE 2013. – MEMORIJAL “ZLATKO CELENT”

11.03.2013.

Kadeti sa peharom otišli kući

Duga zima i teški zimski treninzi su iza nas, a sa prvom regatom je službeno počela nova natjecateljska sezona.
Po sunčanom vremenu na veslačkoj stazi u Spinutu, podno Marjana, veslačice i veslači su ukrstili vesla i pokušali odveslati što bolje trke.Vrijeme koje je iza nas nije baš bilo naklonjeno veslanju tako da su svi na ovu trku došli sa malim brojem preveslanih kilometara na treninzima, ali se nadamo da ćes sada uslijediti bolja vremena i da će se više treninga odvijati na moru.
Na prvoj regati iz našeg kluba je nastupilo 30 veslačica i veslača u 16 posada, a osvojili su 4 zlatne, 6 srebrenih i 2 brončane medalje. U ukupnom poretku zauzeli smo četvrto mjesto, a u kategoriji kadeta smo prvi.
Naravno da u prvom redu treba čestitati kadetima jer je dobar dio njih na ovoj regati prvi put uopće veslao na regati i samim tim osvojio prvu medalju.

Od ostalih posada treba izdvojiti 2-JMB (M.Vrbatović, A.Samardžić) koji su u svojoj trci bili uvjerljivi, mada tek od ove godine veslaju ovu disciplinu i pred njima je svijetla budućnost ako nastave ozbiljno raditi. Isto tako treba pohvaliti 2-JMA (T.Čavka, P.Kuzmanić) koji su u nevjerojatnoj završnici utrke kakvu davno nismo vidjeli na dalmatinskim regatam sa petog mjesta došli do drugog i u tom finišu bez medalje ostavili posade Krke i Gusara, a svoje klubske kolege D.Ujakovića, B.Samardžića poslali na treće mjesto.U istoj toj trci moramo čestitati prvoj posadi Krke koja je ovaj put odlično odveslala i pobjedila uvjerljivo.Nešto prije trke 2-JMA, naši juniori su zajedno u čamcu 4-JMA ostavili konkurente bez nade i pobjedili.1xKŽ (Lucija Ščurla) je odlično odveslala trku i na kraju slavila.U 4X GIG KMA (T.Veljača, J.Bandić, L.Peričić, M.Jadrić, kor. J.Čevanić) su također slavili u cilju.

Sljedeća Kup regata je u Zatonu pored Šibenika,23.03.2013., a nakon toga naši juniori idu na sedmodnevne pripreme u Zagreb gdje bi se trebali okupiti svi kandidati za juniorsku reprezentaciju, a sa njima će na pripreme trener povesti i dva perspektivna juniora B (M.Vrbatović, A.Samrdžić) da treniraju sa starijima.


ŠKOLA VESLANJA

22.02.2013.

Hrvatski Veslački Klub „Marina Kaštela“  nudi program za obuku u veslanju.
Ovaj program omogućava  polaznicima učenje o ovom sportu uz neprestani nadzor i profesionalne savjete naših trenera. Ukoliko se niste nikada bavili veslačkim sportom, a želite ga upoznati, biti zdravi, pravilno se razvijati i osjetiti timski rad, preporučamo vam ovaj program.

Upis novih članova: Škola veslanja (osnovna škola) djevojčice i dječaci rođeni 1999. i mlađe – svaki radni dan od 7:30 – 10:30  ili  15:30 – 19:00
Upis novih članova: Škola veslanja (srednja škola) cure i momci rođeni 1997 . i 1998.  – svaku subotu od 7:30 – 10:30

Treninzi škole veslanja su bazirani na veslačkoj obuci u cilju savladavanja osnovnih veslačkih pokreta.

U početku se trenira u grupama u kojima je poznavanje veslanja na sličnom nivou, koristeći školske čamce i gigove. Kako se vaša tehnika bude povećavala, dobit ćete mogućnost korištenja  kvalitetnije opreme.
Treninzi se održavaju tri puta tjedno u trajanju od 90 do 120 minuta kroz cijelu godinu. Školu veslanja vode treneri Josip Berecka, Josip Ivčević i Mate Rajić,a za sve informacije ih možete kontaktirati na 095 912 94 34 ili na veslanje@marina-kastela.hr

Treninzi se sastoje od: veslanja, rada u teretani i aerobnog dijela.Trenira se po svim vremenskim uvjetima, što znači da u slučaju lošeg vremena radimo tzv. «suhe treninge».tj. vesla se na veslačkim ergometrima-trenažerima.

Oni koji pokažu napredak  prelaze u natjecateljski program.

Polaznici će biti uvedeni u sve aspekte veslanja, počevši od  mehanizama zaveslaja na moru i na ergometrima (veslački trenažer koji simulira veslački pokret) . Prethodno bavljenje sportom nije neophodno za ovaj program.

Ne zaboravite: znanje plivanja je neophodno za ovaj sport. Redovan dolazak na treninge je preporučljiv, radi vašeg napretka i što bržeg prelaska u bolju, natjecateljsku grupu.


ZIMSKE KONDICIJSKE PRIPREME VESLAČKOG I JEDRILIČARSKOG KLUBA MARINA KAŠTELA

16.01.2013.

Iako svake godine prvi tjedan u novoj godini provodimo na istom mjestu, u Kranjskoj Gori i njenoj bližoj okolici, to je iskustvo svake godine drugačije. Tako smo se ove godine zaputili u ekipi od 42 putnika, od čega je bilo 34 mladih veslača, veslačica, jedriličara i jedriličarki, a s njima i treneri, psihologinja, liječnica, članovi uprave i vozači. Iako je vikend prije polaska u Kaštelima bilo gotovo dovoljno toplo za kratke rukave, puni vjere da ćemo pronaći snijeg spakirali smo skijašku opremu i vunene kape.

Iako u blizini učeničkog doma Srednji vrh nad Gozdom Martuljek nije bilo ni tragova snijega, a ni na mjestima gdje smo ranijih godina održavali treninge, treneri su brzo pronašli idealnu snijegom pokrivenu stazu samo desetak minuta dalje, tako da smo neometano uspjeli odraditi dva trosatna treninga na skijama dnevno. Sva su djeca stala na skije, neka prvi put, a neki su već iskusni i spretni u toj disciplini. S nama su na treningu bili i naši prijatelji – trener i veslači iz HVK Vukovar. Slobodno vrijeme između skijanja moglo se iskoristiti sa šetnju i zimske igre po snijegu.

Na povratku prema Kaštelima iskoristili smo nekoliko sati za obilazak Škocjanske jame, te se nakon tjedan dana spavanja na 1000m nadmorske visine spustili 150m ispod zemlje. Ta čarobna jama s najvećim ponorom u Europi po drugi nas je put ostavila bez daha.

Puni energije zbog treninga, svježeg zraka i zabavnog druženja, svi su naši sportaši nastavili s treninzima bez pauze. Jedriličari su već usred sezone, a veslačima ista počinje za nešto više od mjesec dana, te se nadamo da će i ove pripreme ostaviti traga na rezultatima.