Arhiva 2011

31.12.2011

ADVENTSKI DOMJENAK SPORTSKIH KLUBOVA MARINA KAŠTELA

23.12.2011.

Tradicionalni Adventski domjenak Sportskih klubova Marina Kaštela ove je godine okupio dosad najveći broj djece, roditelja i prijatelja klubova. Iskoristili smo tu prigodu da se zajedno poveselimo uz bakalar i pizzu, i zahvalimo se svoj djeci što su tokom cijele godine provodili svoje vrijeme u klubu.

Treneri veslanja i jedrenja simboličnim su poklonima posebno istaknuli osvajače medalja na državnim natjecanjima; veslačice i veslače Bernarda Samardžića, Tonija Čavku, Dina Ujakovića, Pavu Kuzmanića, Luciju Šćurlu i Anu Bogić te jedriličarku Tinu Gizdić. Bila je ovo uspješna godina i za Odbojkaški klub, čija se prva postava u prošloj sezoni osvojenim prvim mjestom u 1.B ligi plasirala u najviši rang natjecanja.

Ali još više od ovih fantastičnih rezulatata veseli nas što se na domjencima vidi kako klubovi okupljaju sve veći broj djece. Posebno su nas ove godine počastili glazbenim programom mladi veslači Filip, Fabijan, Lucija i Luka. Čitava Kaštela mogu biti samo ponosna na ovu djecu koja se trude svoju energiju uložiti u razne aktivnosti koje će im obogatiti dušu i pomoći da se razviju u zdrave i sretne ljude.


VESLAČI U SLAVONIJI

06.10.2011.

Tek tjedan dana nakon Prvenstva Hrvatske u veslanju, veslačice i veslači HVK Marina Kaštela zaputili su se na novo putovanje, tradicionalni izlet u Vukovar te nastup na Miholjskoj regati u Osijeku.

Kao i svake godine, putovali smo u društvu umirovljenika predvođenih Lovrom Đolićem, ocem pok. kaštelanskog branitelja Ante Đolića.

U Vukovaru se 1.10. održao Međunarodni veslački maraton Vukovar-Ilok, dužine 35165 m, koji se tradicionalno održava u spomen osnutka legendarne 204. vukovarske brigade kao i na uspomenu na 32 poginula i nestala veslača u Domovinskom ratu. Već četvrtu godinu zaredom, na maratonu je nastupio i osmerac HVK Marine Kaštela, u sastavu:  Ksenija Žižić, Jure Žunko, Frane Žunko, Mate Rajić, Josip Ivčević, Mate Mamić, Jure Vrdoljak, Kristijan Ljubičić, kormilar Rosanda Tadin.

Dok su se naši maratonci borili s Dunavom, djeca su u pratnji sa gdinom Josipom Berketom,  glavnim trenerom Josipom Bereckom i klubskom pishologinjom Tenom Romani obišla Vukovarsko groblje i muzej na Ovčari. Iako nove generacije ne vole kada ih odrasli opterećuju teškim teretima prošlosti, želja nam je bila ukazati im na tešku tragediju rata i netrpeljivosti, i stvarne mlade živote koji su zauvijek izgubljeni, kako bi njegovali mir i toleranciju.

Dan u Vukovaru završili smo opet u sportskom duhu, ovaj put kao navijači OK Mladost Marina Kaštela, koji je baš tu večer odigrao utakmicu sa OK Vukovar. Zasigurno je i prisutnost 60 navijača svih generacija doprinijela uvjerljivoj pobjedi naših odbojkaša koji su utakmicu završili rezultatom 3:1.

U nedjelju rano ujutro zaputili smo se iz vukovarske vojarne u Osijek, gdje su na Miholjskoj regati postigli slijedeće rezultate:

2x KM Mate Vrbatović, Antonio Jurić) 1. Mjesto
2xJMB Pave Kuzmanić, Bernard Samardžić 1. Mjesto
4XKM Ilija Krišto, Roko Milin, Filip Lukas, Marko Opačak 3. Mjesto
1xJMA Ante Vrdoljak 3. Mjesto
2xJMB Dino Ujačić, Toni Čavka 3 mjesto
4xJWB Viktoria Braica 1. Mjesto
2xJMA Josip Giljanović, Neven Vukorepa 2. Mjesto
4xJMB Pave Kuzmanić, Dino Ujaković,
Bernard Samardžić, Toni Čavka
2. Mjesto
4xKW Lucija Šćurla, Ana Bogić, Jelena Kotarac,
Nikolina Vujeva
3. Mjesto

(68.) PRVENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE U VESLANJU

27.09.2011.

Dugo očekivano natjecanje je konačno iza nas. Natjecanje na kojem svi očekuju najbolje rezultate donijelo je “šarene” rezultate u pojedinim klubovima.

Premda je listopad već pred vratima,po ljetnom vremenu koje nas je pratilo sva tri dana natjecanja naši veslači i veslačice su imali zapaženu ulogu na prvenstvu.

4xJMB (Toni Čavka,Pave Kuzmanić,Bernard Samardžić,Dino Ujaković) su od naših posada prvi krenuli na start i u prvoj trci eliminacija pokazali da će i ovaj put biti u igri za najsjajniju medalju. Tako je i bilo! Došlo je vrijeme starta finalne utrke u kojoj su Bebi,Pave,Beko i Dino od starta krenuli odlučno i na kraju ciljem prošli kao prvi. Teška trka, prava muška borba ali naši nikom nisu dali ispred sebe,a najveći konkurenti Medulin i Mornar su se morali ponovno zadovoljiti srebrom i broncom.

Za drugi dan su Pave i Beko sjeli u 2-JMB koji nije imao eliminacije, dok su Bebi i Dino išli u 2xJMB i u teškoj eliminacijskoj trci u borbi sa Zadranima izborili finale (ulazio je samo prvi iz svake skupine). Ta trka (kao treća teška u dva dana) je potpuno iscrpila Bebija koji je nakon toga cijelu noć povraćao i unatoč svemu ujutro krenuo na start sa željom da se bori,ali zbog iscrpljenosti ipak dalje od petog mjesta nisu mogli.

2-JMB (Pave Kuzmanić,Bernard Samardžić) Ovo je zasigurno bila najbolje odveslana trka do sada za ovu posadu. Prateći trku na biciklu moglo se povremeno čuti iz usta proslavljenih reprezentativnih trenera da momci veslaju odlično i da im se nama što dodati. Tako je i bilo, od starta do cilja su kontrolirali trku i na kraju na pobjedničkom postolju još jednom podigli u zrak pokal za prvake Hrvatske.

2xKŽB (Lucija Ščurla,Ana Bogić) Cure možda ni u snu nisu mogle sanjati da će se kući vratiti sa medaljom oko vrata, ali mi treneri smo znali da dobro veslaju. Jedino čega smo se bojali je snaga ostalih konkurentica jer naše su cure stvarno kao bebe prema nekim protiv kojih su veslale. Kući su donijele srebrnu medalju.

Osim osvajača medalja naš klub je još nastupio u slijedećim disciplinama;
2xKMA (Mate Vrbatović,Antonio Jurić) 5. mjesto / Vrijedili su za medalju, ali strah i trema su ipak prevladali i odveslali su ispod svojih mogućnosti.

2xKMA (Ilija Krišto,Roko Milin)

4xJŽB (Viktoria Braica,Ena Vidović,Vlatka Bašić,Anica Skelin) 4. mjesto

1xLJMA (Neven Vukorepa) 2. mjesto finale B

1xJMA (Hrvoje Kovačev) 5. mjesto

4xJMA (Hrvoje Kovačev, Frane Malenica, Neven Vukorepa, Ante Vrdoljak) 5. mjesto

1xKMB (Josip Bandić) 5. mjesto finale B

Više o rezultatima na: www.veslanje.hr


AKTIVNO I USPJEŠNO LJETO

19.09.2011.

Dok je velika večina mladića i djevojaka uživala u blagodatima ljeta, naš najbolji veslač Mijo Rudelj je odmah po dolasku iz Amerike nastavio sa ozbiljnim treninzima kako bi se sto bolje pripremio za Svijetsko prvenstvo U23 u Amsterdamu gdje je u dvojcu na pariće sa Tomislavom Rubinjonijem iz zagrebačke Trešnjevke osvojio odlično prvo mjesto u finalu B.
Nakon toga je i Mijo otišao na zasluženi odmor kako bi sa što “punijim  baterijama” ponovno otišao u Ameriku gdje ga čeka naporna akdemska i sportska godina.

Nešto malo kasnije,početkom mjeseca kolovoza natjecateljski pogon se vratio sa ljetne pauze i nastavio sa treninzima za prestojeće obaveze i natjecanja. Prvo putovanje i natjecanje nakon pauze bilo je odlazak na međunarodnu regatu u Villach (Austria) gdje se vesla na jezeru Ossiacher see. Uz nastup na regati veslačice i veslači su dva dana prije regate pratili trke na Svjetskom prvenstvu koje se održavalo na Bledu.
Na regati su sudjelovali klubovi iz Austrije, Mađarske, Italije, Njemačke, Švicarske, Slovenije, Srbije i Hrvatske, a naš klub je nastupio sa 14 veslača i veslačica (Ena Vidović, Viktoria Braica, Vlatka Bašić, Anica Skelin, Bernard Samardžić, Toni Čavka, Dino Ujaković, Hrvoje Kovačev, Mate Vrbatović, Antonio Jurić, Mijo Rudelj, Petar Novak, Pave Kuzmanić).
Od samih nastupa naših posada treba izdvojiti dobar nastup dvojca na pariće kadeta (Mate Vrbatović, Antonio Jurić) koji su prvi dan u svojoj grupi bili prvi, dok su drugi dan u finalu bili peti.
Isto tako dobar nastup je imao i samac juniora A (Hrvoje Kovačev) koji je u velikoj konkurenciji uspio doći do finala,ali u finalu nije mogao dalje od šestog mjesta.
Posebne čestitke treba uputiti juniorima B kojima nije prvi put da nam na regatama donose osmijeh na lice, jer kroz cijelu godinu pokazuju stalni napredak i kvalitet.
Pave Kuzmanić, Bernard Samardžić, Toni Čavka i Dino Ujaković su na Ossiacheru nastupili u 2-JMB (Pave i Beko) gdje su prvi dan bili treći dok su drugi dan u puno bolje odveslanoj trci izgubili prvo mjesto od posade Talijana za 2.5 sec.. Pave i Beko su osim dvojca veslali i 4x sa Dinom i Bebijem ali u konkurenciji juniora A. Prvi dan suci kao da su znali da njih četvorica mogu dobro i brzo veslati pa ih nisu prozvali na start, a u toj situaciji se naši momci nisu snašli i trka je krenula bez njih. Reagirajući kod organizatora dogovoreno je da ih zbog greške sudaca pusti u sutrašnje finale što su naši i odlično iskoristili.
Trka je krenula, naša četvorka je odmah izbila na prvo mjesto i to kontrolirala do pola staze gdje zbog gubljenja pravca udaraju u bovu i gotovo zaustavljaju čamac, ponovno su se “zbrojili”, krenuli čvrsto i još odlučnije, priključili se trci, dostigli ostale posade i u finišu trke u žestokoj borbi fotofinišom je odlučeno da su prvi.

Ova nam je regata bili provjera tri tjedna prije Prvenstva Hrvatske koje se sljedeći tjedan održava u Zagrebu gdje se nadamo nastavku dobrih rezultata.

Više o rezultatima na ; www.worldrowing.com i www.vr.villach.at


RAFTING ZA VESLAČICE I VESLAČE

15.07.2011.

U ponedjeljak 11. srpnja veslačice i veslači našeg kluba, njih 32 sa svojim trenerima proveli su dan na raftingu na Cetini. Osim ugodnog osvježenja u prohladnoj rijeci, ovo je veslačima bila svojevrsna nagrada za uspješno okončan Kup Dalmacije, ali i prilika za malo opuštanja pred početak priprema za Državno prvenstvo koje ih očekuje u rujnu u Zagrebu.

Nakon čak četverosatnog veslačkog spusta u nešto drugačijim uvjetima nego su navikli, veslačice i veslači su se nakon ručka u ugodnom ambijentu Radmanovih mlinica vratili kućama sretni i umorni. Ovu avanturu će zasigurno dugo pamtiti, a svi ostali mogu pogledati našu galeriju slika


6. REGATA KUPA DALMACIJE 2011. – MEMORIJAL IVAN JERČIĆ

05.07.2011.

Kup Dalmacije za 2011. godinu je gotov sa 6. regatom koja se održala u organizaciji našeg kluba,a veslalo se na regatnoj stazi sa startom u Lukšiću i ciljem u Kabelovcu ispred kluba. Posebnost ovogodišnje regate u našoj organizaciji je što se od ove godine odvija pod novim imenom “Memorijal Ivan Jerčić”, čime za nas dobiva poseban značaj.

Početak dana nikako nije bio naklonjen veslanju. Jaka bura nije davala nadu da će se regata održati. Regata je ipak startala po zakazanom rasporedu s tim da su trke skraćene na 1000 m, šta se kasnije, zbog smirivanja vremena, promijenilo i opet produženo na standardnu dužinu staze. Pred kraj regate je ponovno zapuhalo, ali sada još neugodniji bočni vjetar koji je doveo i do nekoliko prevrtanja i potapanja pojedinih posada. Do kraja regate maestral ipak nije pojačavao i cijela regata je završena u planiranom vremenu.

Naš klub je nastupio sa 40 veslačica i veslača u 25 trka koji su osvojili 13 medalja od čega 4 zlatne, 3 srebrene i 6 brončanih.

Svim osvajačima medalja čestitamo,a posebno ćemo izdvojiti od mlađih prema starijima; 1xKMB (Fabio Klarić) koji je na cilj došao kao treći,1xKMB (Toni Perić) koji je također ciljnu liniju prošao kao treći i tako se izborio za svoju prvu medalju. 2xKMB (Filip Lukas, Antonio Samardžić) su u teškoj trci slavili na cilju, a u istoj trci su se na postolje kao treći penjali (Luka Ščurla, Marko Krišto). Dobar je bio i 4xKMA (Mate Vrbatović, Ilija Krišto, Antonio Jurić, Roko Milin) koji preko Krke nije mogao do prvog mjesta.
Kod mlađih juniora, Pave i Beko su još jednom pokazali tko je “gazda” i tako svih 6 regata Kupa okitili sa zlatom. Njihove kolege Toni Čavka i Dino Ujaković su u 2xJMB također uvjerljivo slavili. Juniori su nas ugodno iznenadili u trci 2xJMA (Hrvoje Kovačev, Ante Vrdoljak) kada su ciljem prošli kao sigurni prvi, i borbenost do zadnjeg zaveslaja 2-JMA (Neven Vukorepa, Josip Giljanović) kojima je postolje ipak izmaklo u fotofinišu.

Poseban gost ove regate bio je naš trener Tonći Banović, koji je bio trener u klubu od njegovih samih početaka, a ove se godine prvi put pojavio na regati ne kao zaposlenik i organizator, nego gost i promatrač. Za njegov dugogodišnji doprinos klubu, zahvalili smo mu se plaketom, iako vjerujemo da ovo nije kraj naše suradnje. Regatu je, naravno, od prvog do zadnjeg trenutka pratio i gdin Josip Berket, ne toliko u ulozi gradonačelnika, već više začetnika čitavog projekta veslačkog kluba u Kaštelima, čiji se značaj najjasnije vidi baš na događajima poput ovog.
Kako bi čitava regata prošla što ugodnije, pobrinuli su se, kao i svake godine, zaposlenici i volonteri – prijatelji kluba i roditelji naših veslača, kojima se od srca zahvaljujemo na trudu. Naravno, ključna je bila podrška i naših sponzora, Babića i restorana Bimbijana koji su osigurali topli obrok za sve veslače, Tangara koji je donirao sladoled, te Marine Kaštela i BavAdrie koja je pokrila brojne troškove organizacije regate.

S ovom regatom je ovaj dio sezone završen i veslači idu na zasluženi odmor od 3 tjedna nakon čega će ponovno u veslačke čamce kako bi se što bolje pripremili za Prvenstvo Hrvatske koje nas čeka 23.09.2011. na Jarunu,a u pauzi ćemo sa nestrpljenjem iščekivati početak Prvenstva Svijeta za seniore do 23 godine na kojem će nastupati i naš najbolji veslač Mijo Rudelj u 2x sa Tomislavom Rubinjonijem iz Zagrebačke Trešnjevke.


VELIKA VESLAČKA REGATA U KAŠTEL KAMBELOVCU

29.06.2011.

2011-hvkk-kambelovac

Kao i svake godine, i ove se godine veslačka sezona završava u HVK Marina Kaštela. Ovu subotu, 2.7.2011., od 9 do 13 sati održavat će se VI. VESLAČKA REGATA KUPA DALMACIJE “MEMORIJAL IVAN JERČIĆ 2011”. Regata će se održavati na  regatnom polju od Kaštel Lukšića – start do Kaštel Kambelovca – cilj, mul ispred kluba, a na nju je prijavljeno 11 klubova s preko 200 veslačica i veslača iz cijele Dalmacije.

Ovo je prva godina da regata nosi ime Ivana Jerčića, našeg uspješnog veslača koji je tragično stradao 2007. godine. Ivan Jerčić je bio izuzetan momak i jedan od najuspješnijih veslača u povijesti  kluba. Dva puta je bio prvak Republike Hrvatske i jednom je bio član posade koja je proglašena ekipom godine grada Kaštela. Nakon završetka veslačke karijere aktivno je pomagao u klubu mlađim veslačima, odlazio na regate i pomagao u organizaciji svog kluba, a 2006. je položio i sudački ispit. 2008. godine novi je klubski dvojac dobio njegovo ime, a ovom smo mu gestom ponovo htjeli odati počast.

Kao i prošle godine, djeca će prodavati kolače i ukrasne predmete kao dio akcije prikupljanja sredstava za UNICEFov projekt Škole za Afriku, koji potpomaže izgradnju škola u zemljama subsaharske Afrike i promicanja dječjeg prava na obrazovanje.

Ovim putem pozivamo sve ljubitelje veslanja da dođu na Polantanu 9 i podrže sve mlade veslačice i veslače, koji cijelu godinu marljivo treniraju i srcem su se dali u veslanje.


ODRASTI UZ VESLA

17.06.2011.

2011-hvkk-bepo

Već nekoliko mjeseci trenerska ekipa HVK Marina Kaštela dobila je trenersko pojačanje u Školi veslanja. Novi trener, Josip Ivčević Bepo, odrastao je kao naš veslač, kao i njegov kolega Mate Rajić, te prošao kroz sve što ovaj klub nudi: treninzi, druženja, regate, zimovanja, a nakon završenog kineziološkog fakulteta vratio se tamo gdje je sve počelo.
Zanimalo nas je kako klub vidi netko tko je u njemu proveo toliko godina, i vidio ga iz uloge djeteta, starijeg natjecatelja i danas trenera, pa smo obasuli Josipa pitanjima.

Njegova priča može samo ohrabriti svu onu djecu koja se premišljaju da li da upišu veslanje, ili neki drugi sport, jer jako lijepo pokazuje koliko nam toga treniranje može donijeti. (U skladu s opuštenim stilom koji vlada u našem veslačkom klubu, nismo htjeli “poknjiževiti” trenerov lokalni govor, jer mislimo da ovako ima više duha).

Kada si počeo trenirati veslanje?
Josip: Trenirat  sam počea  odmah od prvih dana kluba, davne  1997 godine. Razlog zašto sam počea trenirati bija je zdrastveni. Pošto sam bolova od astme i bronhitisa nisan bija dite koje je bilo “sportski tip”. Nakon jednog  jačeg napadaja proveo sam u bolnici 2 tjedna, a nakon izlaska iz bolnice otiša san na kontrolu u svoje doktorice. Tijekom pregleda ona mi spomene da se osniva veslački klub u Kambelovcu i da bi bilo dobro otić ipogledat, s obzirom na moje zdravlje i koliko će mi taj sport koristit. I tako je sve počelo.

Kako je klub tada izgledao? Što ti se svidjelo da si ostao trenorati toliko dugo?
Josip: Davno je to bilo, ali izgled kluba se nije promijenia. Još uvik je to onaj isti klub od prije 14 godina, samo šta je u hangaru više brodova i vesala, u teretani je više utega i sprava, a u zidove, di se nalaze ergometri, se uriza njihov zvuk. Šta mi se svidilo? Pa, puno toga. Zato san i osta ovoliko. Prvo, zavolija san veslanje. To mi je bilo glavno i jedino zanimanje u to vrime. Ništa me nije moglo spriječit da oden na trening, ni škola, ni ružno vrime, ni mater i otac. Veslanje je jedan od najtežih sportova uopće, ali kad bi došli ujutro rano, još dok grad spava, i kad bi zavesla po kristalno mirnome moru, a grad se polako budi, pa ništa nije bilo lipše od toga. Drugo, ekipa i putovanja. Danas, skoro svi prijatelji koje iman su ili još uvik veslači ili su prije trenirali. Stekli smo poznanstva po ciloj Hrvatskoj, od Dubrovnika do Osijeka, ali i ne samo poznanstava. Bilo je tu i simpatija i prvih ljubavi. A treće, zdravlje. Prije san bija boležljiv, mršav, a danas san zdrav ka dren, razvija san pluća, mišiće, iman kondicije, sve šta treba za jedan zdrav život. Ali ovo su samo tri razloga zašto san toliko dugo trenira, i zašto san još uvik u rekreativnom veslanju. Ne isplati se trošit riči jer nikad ne moš sve ispričat, triba to doživit.

Nakon što si prestao redovito trenirati, ti si, kao i još neki, nastavio dolaziti u klub. Zašto?
Josip: Zato šta nisan bija jedan od onih koji neki sport vole godinu, dvi, ili tri pa in dosadi. Ovo je jedna suradnja između sporta, veslanja, i mene koja će trajat do kraja mog života. Ljubav na prvi pogled, kako kažu. Istina, bija je period kad san skroz slabo dolazija i pomalo počea zaboravljat na klub. Došle su obaveze na fakultetu, upazna san curu s kojon san sad oženjen, rodija nan se sin, i dosta drugih sitnica koje su me malo udaljile. Ali kad su me zvali za veslat maraton u Vukovaru, kad san sija u osmerac  i uzeja veslo u ruke, sve se vratilo, sve uspomene, lipe i grube.

Kako ti danas izgleda klub iz perspektive trenera? Jesi se navikao na svoju novu ulogu?
Josip: Ništa se nije prominilo. Klub mi je isti i kad san bija veslač i sad kad san trener. Uvik ću ga gledat ka svoj drugi dom koji nas je maka sa ulice i praktički skoro odgoija. Svaki dan smo u njemu proveli bar 2 ure i tako evo već 14 godina.
Navika se jesan, pošto je ovo posal kojemu san se nada još dok san studira. Radit u svome gradu sa dicon koja će jednog dana napravit i doživit ono šta smo mi doživili. Ali tek san počeo, uhodavan se polako. Još se ostali moraju naviknit na mene tako da če to sve doč na  svoje s vrimenon.

Pomaže li ti to što si ne tako davno bio u ulozi djeteta koje trenira veslanje? Imaju li neke stvari koje želiš raditi drugačije nego tvoji treneri, ili neke koje želiš raditi kao i oni? Koje?
Josip: Naravno da pomaže. Pa rijetki su u djetinjstvu trenirali jedan sport, a poslije ako su ostali u sportu i završili kineziološki fakultet ili trenersku školu prebacili se na drugu sportsku granu. Bavljenje veslanjem mi je pokazalo kako to sve funkcionira, kako funkcionira natjecanje, odnosno regate, s kakvin se opterećenjima ta dica moraju susretat.
Ljudi su različiti, a i treneri su ljudi, pa je normalo da ima stvari koje radimo drugačije. Dosad je trener Mate praktički sve radija sam šta se tiče ovih manjih uzrasta, škole veslanja i kadeta. Svu tu dicu je sam odgaja, pazija, usmjerava i vodija na izlete šta je teško kad si sam. Stariji trener je zadužen za starije natjecatelje i pomaga mu je koliko je moga ali uglavnon savjetima.  Ali sad san ja tu da mu olakšan i skupa ćemo ih vodit da postanu dobri sportaši i još bolje osobe.

Bi li rekao da se klub promijenio kroz godine? Na koji način? Što misliš da nas čeka u budućnosti?
Josip: Normalno da se prominija. Odrasta je, posta je ozbiljniji. Nema više manistre trikolore i palamidi na Jarunu i svakorazne “logistike” koja nas je pratila po regatama. Ime nan se više ne zamuckiva pri izgovoru ka prije, postali smo pravi klub vrijedan respekta.
Ko zna šta budućnost donosi, ali nadan se i dalje veslat s ovu stranu kaštelanskog zaljeva. Da će kroz klub proć još na stotine i stotine dice i da će među njima bit puno prvaka države i osvajača medalja ka šta je i dosad bilo.


56. MEĐUNARODNA REGATA BLED

15.06.2011.

Po mnogima jedno od ljepših mjesta na kojima se održavaju veslačke regate je Bled. Protekli vikend su i naši veslači mogli sami prosuditi je li to stvarno tako. Pave Kuzmanić i Bernard Samardžić su nastupili u 2xJMB, a Petar Novak u 1xSM.

Prognoza vremena nije bila baš naklonjena veslanju, ali je srećom ovaj put u potpunosti promašena. Kiša je padala samo u noći sa subote na nedjelju, a vremenski uvjeti na stazi su bili dobri.Vjetar koji na Bledskom jezeru zna praviti velike probleme veslačima, ovaj put nije puhao. Osim samog prirodno lijepog ambijenta, neizostavne su bile i poznate bledske krempite.

Naši su oba dana natjecanja nastupili u istim disciplinama, pa je 2xJMB prvi dan u eliminacijama s mukom ušao u finale gdje su kroz cilj prošli kao četvrti. Nisu se pokazali u pravom svjetlu, možda je na njih utjecao pritisak da prvi put veslaju na toliko poznatom Bledu.
Drugi dan je priča bila nešto drugačija. Kroz eliminacije su ovaj put kao prvi ušli u finale gdje su ovaj put odlučili puno ozbiljnije odraditi trku i u finišu trke pobjediti Iktus (koji im je dan ranije odnio broncu) i tako doći do trećeg mjesta.

Od Petra je i prije samog puta bilo teško očekivati veći rezultat. Ipak još nije dovoljno kvalitetan da bi se ravnopravno borio sa međunarodnom konkurencijom gdje je ove godine bilo i veslača koji su u prošloj sezoni osvajali i svjetske medalje.
Prvi dan nije uspio izboriti niti jedno finale, dok je drugi dan kroz eliminacije izborio finale B u kojem je na kraju bio peti. U svakom slučaju jedno veliko iskustvo više.

Sljedeća regata je već ovaj vikend 18.06., u Splitu,a odmah možemo najaviti i posljednju regatu u ovom dijelu sezone (prije ljetne pauze), 6. regatu za Kup Dalmacije, koja će se održati u HVK Marina Kaštela.Posebnost te posljednje regate u Kupu Dalmacije u ovoj godini je što će po prvi put regata nositi ime memorijal Ivan Jerčić po našem prerano preminulom uspješnom veslaču.


UČENICI OŠ KNEZ TRPIMIR U HVK MARINA KAŠTELA

20.05.2011.

Ovaj su tjedan učenici 5., 6., 7. i 8. razreda iz OŠ Knez Trpimir u sklopu nastave tjelesno-zdravstvene kulture posjetili naš klub i okušali se u veslanju. Djevojčice i dječaci su tako naučili osnove veslanja na ergometrima, a na sljedećem satu su se okušali i na moru. Bilo je lijepo vidjeti tako velik broj djece kako prolazi kroz klub, i nadamo se da će dio njih provesti ljeto s nama.


2. VESLAČKI KUP MILJENKO FINDERLE & INTER CITY REGATA

02.05.2011.

Veslački vikend u Zagrebu je iza nas. Najava lošeg vremena srećom se nije obistinila,  pa je regata održana po lijepom vremenu za veslanje.

Nakon nekoliko godina preskakanja ove regate,  naš klub je nastupio na nekoć Prvosvibanjskoj,  a danas u jednom vikendu Kup i Inter City regati. Inter City regata se boduje u konkurenciji gradova i ugodno nas je iznenadilo vidjeti da su Kaštela na solidnom 6. mjestu,  budući da  kod prijavljivanja posada nismo razmišljali u tom pravcu, već nas je zanimalo kako će pojedine naše posade odveslati.

Nastupili smo sa 25 veslačica i veslača u 14 disciplina u svim uzrasnim kategorijama.

Veslačice i veslači koji su nastupli za naš klub: Lucija Ščurla, Jelena Kotarac, Luka Ščurla, Filip Lukas, Filip Ljulj, Marko Opačak, Ivan Kulušić, Fabio Klarić, Josip Bandić, Mate Vrbatović, Ilija Krišto, Roko Milin, Antonio Jurić, Dino Ujaković, Toni Čavka, Bernard Samardžić, Pave Kuzmanić, Frane Malenica, Ante Vrdoljak, Neven Vukorepa, Josip Giljanović, Hrvoje Kovačev, Petra Mlan, Doris Pavić, Petar Novak.

Nastup naših posada na regati je bio raznolik.Moramo priznati da smo malo više očekivali od kadeta koji su možda zbog velike želje u dvije trke 4x i 4xgig doslovno stali,  jer je jednom veslaču veslo zapelo u vodi, a kasnije je teško bilo nadoknaditi zaostatak.
Ugodno iznenađenje je posada kadeti B (Klarić, Bandić) koji su prvi put skupa veslali na trci i osvojili prvo mjesto.
Juniori B su ispunili više od očekivanog.Znali smo da su dobri, a sada se njihov rad još jednom isplatio. Prvi dan su Pave i Beko 2-JMB u teškoj trci slomili protivnike iz Mladosti u finišu, te kroz cilj prošli prvi, a Dino i Bebi su u 2xJMB (reklo bi se u utrci života) čvrstim zaveslajem došli do drugog mjesta.Nakon trke se po jezeru komentiralo kako to “ta mrvica” Bebi može tako brzo voziti trku, a onda je došla nedjelja i Bebi, Dino, Pave i Beko su sijeli u četverac skul i pokazali ostalima kako se treba veslati. Cilj su prošli uvjerljivo prvi.


3. REGATA KUPA DALMACIJE – DUBROVNIK

20.04.2011.

Kup Dalmacije je na pola puta, i još su nam preostale tri regate: Makarska, Split i Kaštela.
Kao  i ranijih godina, na regatu u Dubrovnik smo krenuli dan ranije i slobodno poslijepodne iskoristili za šetnju po starom gradu.
S obzirom na buru bilo je nemoguće startati na vrijeme, pa je prvi start bio prebačen za jedan sat, što se pokazalo dobrom odlukom jer su vremenski uvjeti kasnije postajali sve bolji za veslanje.

Od klubova jedino nije došao Jadran iz Zadra, a mi smo po službenim rezultatima zauzeli treće mjesto u ukupnom poretku, iza Krke i Mornara. Juniori su ponovno osvojili prvo mjesto u svojoj kategoriji.Ovaj put smo isprobali neke nove posade koje do sada nisu nastupale,kao 2xJMB,4xKMA, i jako smo zadovoljni njihovim nastupom.
Veliki pomak u kvaliteti odveslane trke vidio se kod 2xKŽ (Jelena i Lucija), 4xKMA (Mate, Ilija, Roko, Antonio), 1xJŽA (Petra).
Posebno treba čestitati ponovno odličnim Pavi i Bernardu koji su sa dva treninga u 2x otišli u trku i konkurenciju ostavili daleko iza sebe.

Osvajači medalja:

2xKMB (Dominik Krokar,Marin Kapov) 2. mjesto
2xKMB (Luka Ščurla,Filip Lukas) 1. mjesto
2xKMB (Vladimir Bašić,Ivan Skelin) 3. mjesto
4xKMA (Mate Vrbatović,Ilija Krišto,Antonio Jurkić,Roko Milin)  1. mjesto
2xKŽ (Lucija Ščurla,Jelena Kotarac) 3. mjesto
1xJMA (Hrvoje Kovačev) 2. mjesto
1xJMA (Frane Malenica) 2. mjesto
2xJMB (Pave Kuzmanić,Bernard Samardžić) 1. mjesto
2xJMB (Toni Čavka,Dino Ujaković) 2. mjesto
2xJMA (Hrvoje Kovačev,Frane Malenica) 1. mjesto
2xJMA (Neven Vukorepa,Josip Giljanović) 2. mjesto
1xJŽA (Petra Milan) 3. mjesto
1xSM (Petar Novak) 1. mjesto
1xSM (Neven Vukorepa) 3. mjesto

Ostalima više sreće na sljedećoj regati Kupa Dalmacije u Makarskoj 14.05.2011.,a odabrano društvo će svoju priliku za dokazivanjem imati već za dva tjedna na Inter City regati u Zagrebu.


CROATIA OPEN 2011

12.04.2011.

Iza nas je dugo očekivana Croatia open; prva ozbiljna provjera na početku sezone, i svakako regata na kojoj se okupe najkvalitetniji veslači i veslačice sa ovog dijela Europe (Hrvatska, Slovačka, Slovenija, Estonija, Turska, Srbija, Austrija,…). Dugo se isčekivala kako bi se vidjela kvaliteta hrvatskih posada. U odnosu naših skul i rimen posada još je uvijek kvalitet na strani skulera. Prvi dan je Damir Martin u odličnoj utrci skifova pokazao tko je gazda i iza sebe ostavio jednog velikog Iztoka Čopa i svoje partnere iz četverca skul, dok su drugi dan u dvojcu na pariće naša četiri najbolja skulera zuzeli prva dva mjesta. U rimenu je nešto drugačije, još uvijek je dominacija srpskih posada nad našim, kako u dvojcima, tako i u četvercu. Kod juniora je stanje malo bolje, ali to nije nešto s čim bi se mogli hvaliti i reći da imamo vrhunski posadu.

Naš klub je na regati nastupio sa samo četiri veslača: Pave Kuzmanić, Bernard Samardžić, Hrvoje Kovačev, Petar Novak.

Po prekrasnom vremenu,više ljetnom nego proljetnom, prvog dana su naši veslači nastupili u 1xJMA (Hrvoje Kovačev) koji je na trku krenuo u strahu i ta mu je emocija obojala cijeli nastup. Na kraj je stigao daleko ispod svojih mogućnosti i kvalitete.
1xSMB (Petar Novak) je regatu odradio također ispod svojih mogućnosti, iako borbeniji i s većom željom za dokazivanjem.
2-JMB (Pave Kuzmanić, Bernard Samardžić) su odveslali odličnu trku i kroz cilj prošli kao drugi. Sigurnim i čvrstim zaveslajima pokušavali su dostići prvoplasirani Danubius (Novi Sad), ali ovaj put nije išlo.Veseli nas što su najbolje plasiran HR posada u ovoj disciplini.
Drugi dan natjecanja su sjeli u 4-JMB sa veslačima iz nama prijateljskog Vukovara, te su praktički bez zajedničkog treninga odveslali solidnu trku i kroz cilj ponovno prošli kao drugi, opet iza Danubiusa.

Više o regati i rezultatima na www.croatiaopen.vsz.hr/

Naši veslači i veslačice sljedeće natjecanje imaju već ovaj vikend u Dubrovniku gdje će se održati 3. regata za Kup Dalmacije 2011.


2. REGATA ZA KUP DALMACIJE 2011. – Šibenik (Zaton), 26.03.2011.

28.03.2011.

2011-hvkk-zaton

Prva trećina Kupa Dalmacije je iza nas. Po idealnom vremenu za veslanje, a i za uživanje u prvoj proljetnoj suboti održana je regata na veslačkoj stazi u Zatonu pored Šibenika.

Za vrijeme regate je došlo do nekoliko sudara u cilju zbog nepažnje sudaca, čiji su gliseri u nekoliko navrata svojim valovima i punili čamce u trkama, pa se nadamo da se takve pogreške neće događati često. Na regati je iz našeg kluba bilo prisutno i nekoliko sudaca pripravnika: Ante Jurlin, Frane Žunko, Mate Mamić.

Na regati se okupilo svih 11 aktivnih klubova iz Dalmacije, a u toj konkurenciji naš klub je zauzeo odlično drugo mjesto iza domaćina Krke koji nam je pobjegao za nekih 25 bodova.

Po starom dobrom običaju smo napunili pun autobus veslača (bilo je i nešto navijača).

U odnosu na prvu regatu koja je bila u Splitu,u ukupno plasmanu je napravljen veliki pomak sa četvrtog na drugo mjesto, dok su juniori opet osvojili prvo mjesto.

Čestitamo svim osvajačima medalja,a posebno treba istaknuti posade 2-JMB (Pave Kuzmanić, Bernard Samardžić) koji su opet rutinski trku doveli do kraja i bili prvi.Ovaj put su imali puno lakši posao jer su protiv sebe imali samo Gusar. Prije same trke, po pontonu i po rivi se dalo čuti da je Gusar favorit u toj trci, ali se u trci pokazalo da su to ipak bile samo želje navijača.

1xJMA Hrvoje Kovačev je svoju solo trku okitio zlatom, a sa Franom Malenicom u 2xJMA je nešto kasnije još jednom cilj prošao kao prvi. U istoj trci smo imali i drugu našu posadu Neven Vukorepa i Josip Giljanović koji su zbog očitog gubitka koncentracije izgubili drugo mjesto.

U odnosu na Split, posada 4xKMA (Jurić,Ljulj,Milin,Vrbatović) je izgledala puno kompaktnije i kvalitetnije, ali došlo je do manjih izmjena (umjesto Kulušića veslao je Vrbatović), što se pokazalo dobrom odlukom koja im je osigurala treće mjesto.Ugodno iznenađenje na regati je bio i Dino Ujaković, koji svoju prvu regatu u skifu neće nikad zaboraviti, budući da ga je sudački gliser nepažnjom sudaca skoro potopio, zbog čeha je izgubio prvo mjesto i u cilj konačno ušao kao treći.

Ostale naše posade i plasmani:

2xKMB (Filip Lukas, Luka Ščurla) 3. mjesto
2xKMB (Marin Kapov, Dominik Krokar) 4. mjesto
2xKMB (Ivan Skelin, Vladimir Bašić) 4. mjesto
2xKŽA (Lucija Ščurla, Jelena Kotarac) 4. mjesto
1xKMB (Antonio Samardžić) 2. mjesto
1xKMB (Fabio Klarić) 5. mjesto
1xKMB (Roko Malenica) 4. mjesto
1xJMA (Ante Vrdoljak) 5. mjesto
1xKMA (Ilija Krišto) 5. mjesto
1xJŽA (Ivana Tomić) 2. mjesto
1xJŽA (Petra Milan) 4. mjesto
1xJMB (Toni Čavka) 7. mjesto
1xSM (Petar Novak) 2. mjesto

Sljedeća regata za Kup Damacije je 16.04.2011. u Dubrovniku.


1. REGATA ZA KUP DALMACIJE 2011. – MEMORIJAL ZLATKO CELENT

08.03.2011.

Dugo očekivana prva regata u 2011. je konačno odrađena. Nakon još jedne duge i loše zime za veslanje, dočekali smo dan regate za koji smo se pribojavali da neće biti najbolji za veslanje, ali se Eol na kraju ipak smilovao i pustio nas da odveslamo tu dugo očekivanu regatu.

Regata u organizaciji VSD-a i Gusara je održana na veslačkoj stazi u Spinutu.Na regati je sudjelovalo oko 200 veslačica i veslača iz svih dalmatinskih klubova,a naš klub je nastupio sa 25 veslača i osvojio 12 medalja od čega je 6 prvih mjesta.Po broju osvojenih prvih mjesta smo odmah iza pobjednika Krke koji su osvojili 8 prvih mjesta.
U ukupnom poretku smo zauzeli četvrto mjesto, a juniorke i juniori su u svojoj kategoriji bili prvi i za to su osvojili pehar.

Ovim putem čestitamo i prijateljima iz Ošjaka koji su u kategoriji kadeta zauzeli prvo mjesto.

Nikako ne smijemo zaboraviti veliko HVALA majkama Samardžić i Šćurla koje su skoro profesionalno odradile posao snimatelja i fotografa, te video i foto materijal ustupile klubu.

Popis naših veslačica i veslača koji su nastupili na regati:

2x KMB
Marin Kapov,Dominik Kroka – 2 mjesto
2x KMB
Domagoj Ljubičić,Filip Ljubičić – 5. mjesto
1xKŽA
Lucija Šćurla – 5. mjesto
4xKMA
Roko Milin,Antonio Jurić,Filip Ljulj,Ivan Kulušić – 4. mjesto
1xKMB
Mate Vrbatović – 1. mjesto
Filip Lukas – 4. mjesto
Ivan Skelin – 4. mjesto
Luka Ščurla – 5. mjesto
1xJMA
Hrvoje Kovačev – 1. mjesto
Frane Malenica –  3. mjesto
Josip Giljanović – 5. mjesto
2-JMB
Pave Kuzmanić,Bernard Samardžić – 1. mjesto
1xKMA
Ilija Krišto – 3. mjesto
2xJMA
Hrvoje Kovačev,Frane Malenica – 1. mjesto
Ante Vrdolak,Neven Vukorepa – 2. mjesto
1xJŽA
Ivana Tomić – 1. mjesto
Petra Milan – 4. mjesto
1xJMB
Toni Čavka – 3. mjesto
2xJŽB
Ivana Tomić,Petra Milan – 3. mjesto
1xSM
Petar Novak – 1.mjesto

Sljedeće odmjeravanje snaga veslačica i veslača je 26.03.2011. u Zatonu pored Šibenika na 2. regati za Kup Dalmacije.


ZIMOVANJE ZA SPORTSKE KLUBOVE MARINA KAŠTELA

13.01.2011.

Prvi tjedan u novoj godini za HVK i OK Marina Kaštela uvijek je u znaku zimskih priprema u Sloveniji. Ova godina bila je iznimka samo po tome što su im se po prvi put dosad pridružila i djeca iz Jedriličarskog kluba, što znači da smo u dosad najvećem broju zauzeli Počitniški dom Srednji Vrh blizu Kranjske Gore. Čak 46 djece zaputilo se odmah po Novoj Godini na sjever u pratnji trenera, psihologinje, liječnice, roditelja i članova uprave, a s nama su u domu tjedan proveli i veslači iz našeg prijateljskog kluba HVK Vukovar.

Iako je ovo zimovanje svojevrsna nagrada za one koji su kroz cijelu godinu redovito trenirali i trudili se, ono je i ozbiljan kondicijski trening, tako da ga ne možemo nazvati odmorom. Veslači su, kao i ranijih godina, svaki dan odrađivali po dva treninga na skijama, dok su se odbojkaški treninzi sastojali od hodnje i  trčanja uz koje su se radili treninzi brzine, eksplozivne snage te treninzi za jačanje mišića trupa. Jedan trening cure su provele učeći klizati, a jedan na bazenu.

Nažalost, vrijeme nas ove godine nije najbolje poslužilo, pa tokom cijelog boravka nismo dočekali “svježi” snijeg. Ipak, stari, zaleđeni snijeg bio je dovoljno dobar za sanjkanje u slobodno vrijeme između treninga i obroka, i ugodna okolina za šetnje uz svježi planinski zrak. Putem nazad proveli smo sat i pol “u podzemlju”, posjetivši impresivnu Škocjansku jamu, koja svojom ljepotom i veličinom nikoga nije ostavila ravnodušnog. Svi smo se vratili kući puni dojmova prekrasnih prirodnih pojava: od zaleđenih slapova do tisućama godina starih siga i zastrašujućeg podzemnog toka hitre rijeke Reke.

Kao i uvijek, za nas se besprijekorno brinulo osoblje Počitniškog doma, pazeći da sve te aktivnosti poprate krepni i zdravi obroci, uvijek imajući pripremljenog toplog čaja, voća i peciva između obroka. Ovim im se putem zahvaljujemo na gostoprimstvu, a djecu pozivamo da i ove godine marljivo treniraju, jer je zimovanje samo jedna od nagrada koje za to mogu dobiti.